Mrdak tvrdi da je zabran besmislen

Mrdak smatra da su Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ovim potezom napravili presedan, jer smatra da ih “struka” nije mogla tako savjetovati
83 pregleda 1 komentar(a)
ribolov, Foto: Luka Zeković
ribolov, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2017. 15:09h

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) i ihtiolog Danilo Mrdak kazao je “Vijestima” da oni, kao naučna institucija, nijesu konsultovani povodom uvođenja zabrana na Skadarskom jezeru.

Tvrdi da ni njemu, niti PMF-u, nije stigao nikakav zahtjev za mišljenje o uvođenju ribolovnog zabrana tokom ljeta na Skadasrkom jezeru, što je, tvrdi, sa aspekta prakse i nauke “nezabilježeno”.

“Istina je da sam ranije tokom zimskog smanjenja vodostaja dali mišljenje da se uvede privremeni zabran, ali tokom ljeta je to besmisleno. Sada je zbog vegetacije, prvenstveno rascvjetalih lokvanja, ijednom ribolovcu teško uloviti ribu, prvenstveno krapa, zbog kojeg je i uveden zabran. Takođe zbog velikih vrućina ribe odlaze u dubine gdje je hladnije, što je još jedan razlog zbog kojeg je ribolovcima teže doći do njih, što dokazuju i visoke cijene krapa na pijacama. Ovaklo će se samo pospješiti krivolov”, smatra Mrdak .

On smatra da su Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ovim potezom napravili presedan, jer smatra da ih “struka” nije mogla tako savjetovati.

Konstataciju, koju je NPCG naveo u saopštenju, da su ribe ljeti “u slabijoj kondiciji”, Mrdak je ocijenio “u najmanju ruku smiješnom”.

“Je li zimi treniraju pa su u boljoj kondiciji? Istina je samo da je ljeti ribi vruće pa se povlače u dubine gdje je hladnije ili gdje su izvori, zbog čega ih je teže uloviti i teško da se lovom može ugroziti vrsta. Zbog toga je zimi cijena krapa 50 centi po kilogramu, a sada se ne može naći ispod pet eura", pojasnio je Mrdak .

Iz NPCG su odgovorili da su 9. januara od PMF-a dobili mišljenje povodom problema niskog vodostaja Skadarskog jezera, nakon čega je PMF propisao kotu 6.46 metara nadmorske visine (mnm) i uvrstio novo pravilo u naredbi.

“Ovu mjeru je propisala naučna institucija PMF (Biologija), na osnovu čijih preporuka je i dopunjena predmetna naredba”, piše u odgovru stručnog saradnika za ribarstvo u NPCG Stevana Marića.

Međutim, u dopisu koji je Mrdak u januaru dostavio NPCG, a u koji su “Vijesti” imale uvid, profesor PMF-a je podvukao da se ta kota i njegovo mišljenje odnosi samo na zimski period.

Privremeni zabran ribolova na sve vrste riba uveden je juče u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero zbog niskog vodostaja. Trenutni nivo Skadarskog jezera je, prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 4.56 metara nadmorske visine, odnosno svega je dva centimetra viši od rekordnog minimuma.

Bonus video: