Mreža NVO sjevera: Pejovićeva priča o stećcima je za djecu

“Gospodine Pejoviću, izgleda da je malo bilo dosadašnjeg privrednog pustošenja i pljačkanja pljevaljskog kraja, sada ste došli da pljačkate i grobove"
63 pregleda 2 komentar(a)
stećci Pljevlja Cetinje, Foto: Mreža NVO Sjevera
stećci Pljevlja Cetinje, Foto: Mreža NVO Sjevera
Ažurirano: 30.01.2017. 20:28h

Mreža NVO sjevera pozvala je Ministarstvo kulture da naloži upravi Narodnog muzeja Crne Gore da vrati stećke koje su 2012. godine odnijeli iz Pljevalja i izložili ih u dvorištu cetinjske Biljarde.

Najavljuju i podnošenje tužbe protiv "svih učesnika u ovom kriminalnom činu" ukoliko u skorije vrijeme ne vrate neoštećene stećke na njihovu stvarnu lokaciju”, a sa svim će upoznati strane ambasade i druge međunarodne institucije.

"U priču direktora Narodnog muzeja Crne Gore vajara Pavla Pejovića ne bi povjerovala ni djeca koja još misle da Djeda Mraz postoji, jer je toliko neuvjerljiva da vrijeđa zdrav razum i inteligenciju svakog pismenog građanina ove zemlje. Pejović je u svom reagovanju iznio veliki broj netačnih i nelogičnih činjenica. Pozivamo Opštinu Pljevlja da se izjasni o ovom događaju, da javnosti i građanima Crne Gore jasno saopšti, da li je i na koji je način učestvovala u krađi stećaka. Da saopšti da li je tačna tvrdnja Pejovića da je Opština Pljevlja dala saglasnost za ovaj sramni čin, kao i da li je tačna tvrdnja Pejovića da je Opština obezbijedila kamione i dizalice da ukradene stećke, od kojih su se neki nalazili u još uvijek aktivnim seoskim grobljima, odnesu u dvorište cetinjske Biljarde", piše u reagovanju.

NVO su pitale Pejovića zašto makar nijesu na stećcima istakli da su uzeti i da potiču sa lokaliteta pljevaljske opštine, nego se prećutno predstavljaju kao da su vjekovima bili na Cetinju.

“Gospodine Pejoviću, izgleda da je malo bilo dosadašnjeg privrednog pustošenja i pljačkanja pljevaljskog kraja, sada ste došli da pljačkate i grobove. Zbog takvih ljudi i nema šanse da neko dođe u ove krajeve i vidi taj značajni i jedinstveni trag istrorije. Kroz naše krajeve, su prolazile vojske i vojske, ali nikome od njih, nikada nije palo na pamet kao vama, da skrnavi grobove i odnosi nadgobne ploče i kamenje. Ovo je do sada najbrutalnija pljačka kulturnog blaga i istorijskih spomenika”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: