Mugoša: Ešerihija koli može doći sa turistima u Crnu Goru

„Moguće je da u Crnu Goru dođe turista iz neke od država gdje je registrovana bakterija i na taj način unese zarazu”, saopštio je Mugoša.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 17:51h

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša kazao je da postoji velika mogućnost da se zaraza novim sojem bakterije ešerihije koli javi u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone.

„Moguće je da u Crnu Goru dođe turista iz neke od država gdje je registrovana bakterija i na taj način unese zarazu”, saopštio je Mugoša.

On je podsjetio da do sada nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od opasnog soja.

„Bakterija jeste problem i opasnost da dođe u Crnu Goru je prisutna. Moguće je da bakterija dođe i sa nekim od proizvoda. Sanitarna i Fotosanitarna inspekcija kontrolišu uvoz proizvoda. Kada su u pitanju turisti, tu se ne mogu preduzeti neke mjere, mora se preventivno uticati i narodu pokušati objasniti da vode računa o higijeni, bez obzira na to da li će bakterija doći ili ne, jer postoje i drugi izvori infekcija”, rekao je Mugoša.

Prevencija se, kako je kazao, ogleda u vođenju računa o higijeni uopšte, a posebno je važna higijena ruku i narmirnica, koje se termički ne obrađuju.

“Treba voditi računa o higijeni ruku. Prije svakog jela ruke se moraju prati higijenski ispravnom vodom. To su savjeti kojima se uče i mala djeca. Ukoliko vodimo računa o higijeni i pridržavamo se ovih savjeta, na najmanju moguću mjeru se svodi mogućnost pojave infekcije bilo kojom bakterijom”, rekao je on.

Uzrok još nepoznat

Evropski stručnjaci još ne znaju šta je pravi uzrok epidemije obolijevanja od infekcije novim sojem bakterije ešerihije koli, koja je u Evropi odnijela 23 života, dok je više od 2.400 građana zaraženo.

Stopa obolijevanja od smrtonosnog oblika ešerihije koli se smanjuje, ali naučnici nijesu ništa bliži dokazivanju da su klice pasulja uzročnik zaraze.

Prvobitno se sumnjalo da su izvor zaraze krastavci uvezeni iz Španije, ali su laboratorijske analize pokazali da ta sumnja nije bila osnovana.

Sumnje iznijete u nedjelju, tada nazivane veoma osnovanima, da su izvor zaraze klice raznog bilja koje se koriste kao dodatak salatama, još nijesu potvrđene. Od dosadašnjih 40 proba proklijalog sjemena raznog povrća i mahunarki - između ostalog soje, sočiva, rotkvice, cvekle i pasulja, rezultati su u 23 slučaja negativni.

Evropska komisija je predložila paket od 150 miliona eura kao pomoć poljoprivrednicima čija je proizvodnja pogođena zarazom ešerihije koli

Evropska komisija je predložila paket od 150 miliona eura kao pomoć poljoprivrednicima čija je proizvodnja pogođena zarazom ešerihije koli.

Komesar Evropske unije za zdravstvo Džon Dali je upozorio da ne treba donositi preuranjene i netačne zaključke o porijeklu zaraženih namirnica, jer to samo širi strah i pogađa poljoprivredni sektor.

Dali je rekao da je zaraza ograničena na sjever Njemačke i da nijesu potrebne kontrole na nivou cijele Evrope.

Bonus video: