Mugoša i ljekari u rukama suda

Skupština ima isključivo pravo na autentično tumačenje Statuta, piše u tužbi
80 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.04.2017. 07:40h

Čelnici Ljekarske komore podnijeli su tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva zdravlja, koje je utvrdilo da su predsjednik te institucije Aleksandar Mugoša i njegov zamjenik Jovan Ivović izabrani mimo važećeg Statuta.

U tužbi, u koju su "Vijesti" imale uvid, piše da u Statutu Komore ne postoji imperativna odredba da se predsjednik i njegov zamjenik biraju isključivo na predlog Izvršnog odbora Komore.

U tužbi Mugoše i predsjednika Skupštine Komore Nebojške Sekulića navodi se da je Ministarstvo očigledno napravilo propust, jer je u istom rješenju na dva različita načina tumačilo član 23 Statuta:

"Tumačenje je selektivno primijenjeno samo u dijelu koji se tiče načina izbora predsjednika Komore i njegovog zamjenika, dok se u dijelu načina pripreme akata za Skupštinu Komore i Statuta zanemaruje. Statut Komore se mora gledati kao cjelina, što znači da se Skupština mora pridržavati jednog principa i jedinstvenog tumačenja".

U tužbi se ističe da je Ministarstvo zdravlja ispravno utvrdilo da Komora nema Izvršni odbor. Tvrde da članovi tog tijela nijesu mogli da budu izabrani po važećem Statutu, kojim je, između ostalog predviđeno da jednog od njih predlaže Udruženje privatnih doktora stomatologije, koji su prethodno, po Zakonu, formirali sopstvenu komoru.

U tužbi Komore, koju potpisuje punomoćnik Jovan Samardžić, stoji i da je Ministarstvo rješenjem naložilo predsjedniku Skupštine Komore da postupi u skladu sa sugestijama i da novi Statut, na koji taj resor da saglasnost, stavi na dnevni red Skupštine.

Naglasili su da je Zakonom određeno da Ministarstvo “samo daje saglasnost na Statut koji donosi Komora” i da je jasno da nalog Ministarstva predstavlja "pravno nasilje i prekoračenje ovlašćenja".

U tužbi piše i da Ministarstvo, koje nalaže poništavanje odluke o izboru Mugoše i Ivovića, ukida autonomiju i obesmišljava postojanje i rad Skupštine Komore:

"Unutrašnja organizacija Komore je nadležnost Skupštine, koja kao donosilac Statuta, ima isključivo pravo na autentično tumačenje, usvajanje dnevnog reda i donošenja odluka iz svoje nadležnosti".

Iz Komore su naglasili sudu da je rad Skupštine bio opterećen činjenicom da je bivše rukovodstvo, na čelu sa Đokom Jočićem, nakon isteka petog mandata u januaru 2015. do januara ove godine radilo van mandata. Tvrde da je Ministarstvo, mimo važećeg Statuta, za člana Izvršnog odbora predložilo Miru Dašić Jovanovski.

Bonus video: