Mugoša i sindikat protiv Ministarstva zdravlja: Dosta je bilo unižene profesije

Sindikat ljekara traži podršku kako bi se unaprijedio zdravstveni sistem, specijalizacijama i zapošljavanjem mladih ljekara
80 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.03.2017. 20:07h

Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša zatražio je podršku kolega kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita građana, a ljekari odbranili profesionalnu nezavisnost.

Mugoša je u izjavi za “Vijesti” podsjetio da su nakon 22 godine prvi put zakonito spovedeni izbori u Komori. “Novoizabrano rukovodstvo postavilo je jasne ciljeve-da štiti profesionalne interese svojih članova, štiti i brani profesionalnu nezavisnost, da podržava i unapređuje stručno usavršavanje koje će biti dostupno svima. Konačan rezultat našeg rada će biti poboljšanje zdravstvene zaštite naših građana,” rekao je on.

Predsjednik Komore je objasnio da se to može ostvariti donošenjem zakona o doktorima, planiranjem, praćenjem i supervizijom specijalizacija i drugih usavršavanja, aktivnim učešćem u kreiranju zakona, ugovora i svih dokumenata koji se tiču zdravstva.

On je naveo i “inetegrisan zdravstveni sistem”, odnosno jednak pristup javnom i privatnom sektoru, brigu o zapošljavanju mladih ljekara, uvođenje instituta ljekarske greške u Krivični zakonik Crne Gore, prevenciju ilegalne medicinske prakse.

Sindikat doktora medicine juče je objavio peticiju, kojom za ove ciljeve traži podršku kolega.

U njoj se navodi da je novo rukovodstvo Komore naišlo na opstrukciju.

“Ona je inicirana i sprovodi se kroz nasilne i djelom nezakonite aktivnosti Ministarstva zdravlja, koje bi trebalo da bude naš glavni partner u ispunjavanju ciljeva”, navodi se.

Sindikat doktora je naveo da je Ministarstvo uključilo i Upravu za inspekciske poslove.”Bili smo prinuđeni da protiv jednog inspektora podnesemo krivičnuprijavu. Ministarstvo pokušava da nam ospori pravo da se borimo za svoje dostojanstvo”, navodi se u poruci Sindikata kolegama.

Ministarstvo zdravlja tvrdi da je izbor Mugoše mimo Statuta Komore i traži da predsjednik Skupštine te asocijacije Nebojša Sekulić raspiše nove izbore.

Mugoša je i ranije odbacio sumnje u regularnost izbora.

Upravnim nadzorom nad radom Komore konstatovano je i da nijesu otklonjene nepravilnosti u vođenju licenci za rad ljekara, za vrijeme mandata Đoka Jočića.

Ministarstvo izdaje licence od 1. februara

Ministarstvo zdravlja preuzelo je od 1. februara izdavanje i obnavljanja licenci za rad doktora medicine. Oni će to činiti do izbora organa Komore i organizovanja nesmetanog funkcionisanja i rada, navodi se u Rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Nadzorom nad radom Komore u avgustu prošle godine, dok je na njenom čelu bio Jočić, utvrđeno je da nije postojala kompletna dokumentacija za izdavanje licenci - od obrazaca pa do izdatih sertifikata.

Bonus video: