Mugoša kolektivno optužio Rome iz kampa da kradu

Samo da znate da znamo da imate auta i kombije na kojima probijete dno, zaustavljate se na raskrsnice, podižete poklopce i to poslije lomite i prodajete kao staro željezo
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 20:30h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša optužio je bez dokaza raseljenike romske nacionalnosti koji žive u kampu na Vrelima Ribničkim da kradu državnu imovinu.

Mugoša je svoju javnu optužbu izrekao u prisustvu ministra pravde Duška Markovića, na sastanku sa desetak predstavnika udruženja, koja zastupaju Rome, Aškalije i Egipćane nastanjene u kampu za raseljenike.

Svim Romima iz kampa za koje nema dokaze morao bi da se izvini, kaže Gorjanc Prelević

"Samo da znate da znamo da imate auta i kombije na kojima probijete dno, zaustavljate se na raskrsnice, podižete poklopce i to poslije lomite i prodajete kao staro željezo."

Poručio im je da će "snositi odgovornost za počinjena djela jer je Glavni grad prošle godine to koštalo 100 hiljada eura".

Gradonačelnik Podgorice je kazao da će od MUP-a tražiti da se spriječi pljačka državne imovine, "koju uglavnom vrše predstavnici romske populacije" , "a u dilu su možda i sa nekim firmama".

Izjava je rasistička

Direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da je Mugošina izjava koju je čula na Televiziji Vijesti rasistička.

"Mugoša treba da pokaže dokaze za svoje tvrdnje da neki ljudi Romi kradu. Svim Romima iz kampa za koje nema dokaze morao bi da se izvini. Ovakva izjava je rasistička i primjer je izjave kakve bi svaka javna ličnost morala da se uzdrži, a posebno javni funkcioner", rekla je Gorjanc Prelević "Vijestima".

Predstavnicima romske populacije Mugoša je savjetovao da povedu računa u kakvim uslovima žive jer bi mogli biti i zdravstveno ugroženi.

"Kad neko drugi vidi da vi pravite nered tu i on dođe, pa istovari kamion, karivolicu itd", kazao je gradonačelnik Mugoša.

Prozvao i međunarodnu zajednicu

On je nakon obilaska kampa na Vrelima Ribničkim kazao da je sada međunarodna zajednica na potezu da ispuni dio obaveza vezano za obećanja koja traju 13 godina.

"Izgleda da 'privremeno' najduže traje. Niko nije zadovoljan, jer je zbog navika i običaja života te populacije teško obezbijediti osnovnu komunalnu higijenu, snabdijevanje strujom i vodom. Ugroženi su i neki vitalni projekti koji se tiču Glavnog grada, a ozbiljnije se ugrožava i životna sredina", rekao je Mugoša.

On je kazao da će do kraja godina izaći sa Nacrtom za javnu raspravu gdje će predstavnici svih međunarodnih institucija, građani Podgorice, naseljenici kampa i NVO sektor razmotriti taj plan i sa njime upoznati raseljeno stanovništvo, koje živi u kampovima na Vrelima.

Galerija

Bonus video: