Mugoša: Krutim pravilima sa UCG "tjeraju" kvalitetne predavače

Rektoru UCG nedavno je upućen dopis zbog pravila UCG za napredovanje u akademskoj zajednici
269 pregleda 13 komentar(a)
Boban Mugoša, Foto: Filip Roganović
Boban Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.07.2018. 19:02h

Kvalitetnim predavačima iz određenih naučno-stručnih oblasti na Medicinskom fakultetu onemogućeno je da nastave angažman na toj ustanovi, zbog pravila da svi nastavnici moraju da održe najmanje četiri časa predavanja sedmično i da, ako nisu u stalnom radnom odnosu na fakultetu, budu zaposleni u nekoj od nastavnih baza fakulteta, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, vanredni profesor na MF-u.

Mugoša je jedan od potpisnika dopisa predavača, koji su se nedavno obratili rektoru Univerziteta Crne Gore Danilu Nikoliću i čelnicima Vlade, žaleći sa na ta pravila, kao i na samovolju dekana Gorana Nikolića. Dio potpisnika dopisa, rečeno je ranije “Vijestima” iz Rektorata, povukao je svoje potpise, navodeći da su potpisali samo dio koji se odnosi na pravila UCG za napredovanje u akademskoj zajednici, ali ne i opaske na račun dekana Nikolića.

“Kvalitetnim predavačima iz određenih naučno-stručnih oblasti koji po prirodi svoje, usko specijalističke struke, imaju manji broj predavanja onemogućeno je da nastave sa angažovanjem na fakultetu. Činjenica da je neko zaposlen, primjera radi u zdravstvenoj ustanovi ili naučnoj instituciji koja nije baza fakulteta, takođe onemogućava stručnjake koji su već birani u zvanje predavača da budu dio nastavnog kadra fakulteta. Time se direktno utiče na smanjenje broja predavača trenutno angažovanih na Medicinskom fakultetu i to za više od trećinu”, rekao je Mugoša.

Potpisnici inicijavite, kaže, smatraju da će doći do pada kvaliteta nastavnog procesa, a studenti biti uskraćeni za određena specijalistička znanja i vještine.

Upitan o problemu u komunikaciji na relaciji dekan-dio potpisnika dopisa, Mugoša ističe da je “glavni problem jednosmjerna komunikacija”.

Predavači MF-a, koji su uglavnom zaposleni u nastavnim bazama fakulteta, u dopisu rektoru tvrde da je od usvajanja pravila 2015, 16 nastavnika napredovalo u akademskoj karijeri, a da nisu imali normu časova ili da nisu bili zaposleni u nastavnoj bazi. Ističu i da je od septembra 2017.

Vijeće MF predložilo Rektoratu izbor u zvanje više predavača, ali da nikada nisu dobili odgovor.

Iz Rektorata su kazali da konkurs za izbor u akademska zvanja, na predlog vijeća organizacione jedinice ili Senata, raspisuje rektor, te da se raspisuju samo oni konkursi koji imaju kompletnu dokumentaciju i sadrže sve potrebne elemente u skladu sa Statutom UCG.

Bonus video: