Mugoša najavio izgradnju studentskog kulturnog centra

Prvi čovjek Glavnog grada najavio je i i rušenje zgrade nekadašnjeg bioskopa „Kultura”\', koji bi trebalo da uslijedi vrlo brzo.
72 pregleda 0 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2011. 17:31h

Ne precizirajući kada, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša najavio je prilikom sastanka s ministrom kulture Branislavom Mićunovićem, izgradnju studentskog kulturnog centra koji bi bio lociran na kompleksu Univerziteta Crne Gore. On je istovremeno istakao da u dijelu grada preko Morače nema nijedne institucije kulture, iako „imamo blizu 20 hiljada studenata''.

Prvi čovjek Glavnog grada najavio je i i rušenje zgrade nekadašnjeg bioskopa „Kultura”', koji bi trebalo da uslijedi vrlo brzo, a na njenom mjestu biće izgrađena zgrada za potrebe Gradskog pozorišta.

"To je bila prva institucija kulture u Podgorici i prvo gradsko pozorište. U skladu s planom, tu ćemo izgraditi novo gradsko pozorište", rekao je Mugoša.

Ističući kako je „vrijeme s ministrom Mućunovićem iskoristio na kreativan način”, govoreći o identičnim temama i zajedničkim projektima, Mugoša je rekao da će zajednički finansirati Sajam knjiga i Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT).

Moramo čuvati našu baštinu

"Pružićemo ruku FIAT-u, za što postoji interesovanje ne samo u Podgorici i Crnoj Gori već i u regionu", kazao je Mićunović.

On je kazao kako će mu biti zadovoljstvo da primi gradonačelnika Mugošu na Cetinju, gdje su smještene i nove prostorije resornog ministarstva.

"Moramo čuvati našu baštinu svim silama od devastacije. S gradonačelnikom sam razgovarao i o stvaranju boljih uslova za rad gradskih institucija kulture", rekao je Mićunović.

Gradončelnik je kazao i da je spreman projekat „rekonstrukcije, odnosno izgradnje galerije ili spomen kuće Rista Stijovića”', te da nastavljaju sa stvaranjem uslova za proširenje kapaciteta „Muzeja i galerija”' i raščišćavanje prostora u centru grada koje će služiti za kulturne sadržaje.

"Riječ je o dvije hiljade kvadratnih metara iza Muzeja i galerija, na obali Ribnice, sa obezbjeđenjem određenog broja ateljea za stvaraoce. Na obali Ribnice, i sa jedne i sa druge strane, imaćemo koncentraciju ustanova kulture i prostora za razne kulturne potrebe", najavio je Mugoša, posebno akcentujući promociju Duklje i arheološkog nalazišta na Zlatici.

Stara varoš nestala

Govoreći o projektu za Staru varoš, Mugoša je kazao kako je Grad u nekoliko navrata pokušavao da dođe do plana za to područje i priznao da je najvećim dijelom nestala ona Stara varoš kakvu pamte starije generacije Podgoričana.

"Na tom prostoru ima sedam spomenika kulture koje treba zaštititi, ali mislim da ćemo nacrt dokumenta o Staroj varoši imati na javnoj raspravi do juna", rekao je Mugoša.

On je kazao kako su normativno učinili sve da bi to bila najisplativija gradnja u Podgorici, gdje su vlasnici objekata 90 odsto oslobođeni komunalnog doprinosa.

"Bilo je rješenja koja su predviđali potpuno rušenje svih objekata, što je priznaćete teško moguće i za bogatu Švajcarsku, a ne za nas. Ima zahtjeva da najveći dio strukture ostane, pa će se u tom pravcu kretati dalje rješenje", kazao je Mugoša.

Bonus video: