Mugoša o koronavirusu: Ne zabranjujemo, ali ne putujte ako nije neophodno

Epidemiolog Senad Begić rekao je da je uspostavljanje lokalne transmisije virusa u Italiji uzrok podizanja nivoa rizika za Crnu Goru, ali i kulturološke i saobraćajne veze sa ovom zemljom
17490 pregleda 35 komentar(a)
Mugoša na danšnjem presu, Foto: Savo Prelević
Mugoša na danšnjem presu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2020. 17:23h

Rizik za pojavu koronavirusa u Crnoj Gori više nije nizak, već umjeren, a putnicima se savjetuje da ne putuju u oblasti pogođene ovim oboljenjem - na sjever Italije.

To je saopšteno na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje.

Direktor Instituta Boban Mugoša kazao je da je jutros održan sastanak Koordinacionog tijela i da ne žele da zabranjuju promet putnika i roba ali da treba ukazati na ozbiljnost situacije u Italiji gdje je zabilježeno oko 170 slučajeva infekcije novim koronavirusom.

"Putovanje u određene regije se ne zabranjuje ali se savjetuje da se ne putuje ukoliko nije neophodno", dodao je Mugoša.

Mugoša
Sa današnjeg presa(Foto: Savo Prelević)

Epidemiolog Senad Begić rekao je da je uspostavljanje lokalne transmisije virusa u Italiji uzrok podizanja nivoa rizika za Crnu Goru, ali i kulturološke i saobraćajne veze sa ovom zemljom.

Zdravstvene vlasti Italije, pojasnio je, sprovode osam mjera za suzbijanje širenja virusa, među kojima su sprečavanje ulazaka i izlazaka iz pogođenih područja, zabrana javnih okupljanja...

Nadležni u 13 i 30 očekuju slijetanje aviona iz Bolonje u Podgoricu i putnici će biti stavljeni pod nadzor prilikom dolaska u Golubovce, ali je Begić pojasnio da je vrlo mala vjerovatnoća da na tom letu ima inficiranih.

Mugoša je rekao da je zdravstveni nadzor do sad obuhvatio oko 3.000 putnika u Crnoj Gori i da su imali samo dva sumnjiva slučaja, za koje je utvrđeno da su negativni na novi koronavirus.

On je objasnio da su u komunikaciji sa zdravstvenim vlastima Italije, zemalja regiona, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti.

Odgovarajući na pitanje o zdravstvenom stanju crnogorskog državljanina koji se nalazi na brodu "Dajmond prinses" i za koga je ranije saopšteno da ima novi koronavirus, Mugoša je rekao da se prema nezvaničnim informacijama on dobro osjeća, nema temperaturu i njegov najnoviji rezultat testa urađen u Japanu na koronavirus je negativan.

Bonus video: