Mugoša: Rakčević bi da vedri i oblači, to su prošla vremena

Mugoša je kazao da je tačno da je Glavni grad prodao nekoliko parcela u blizini KAP-a
101 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 19:33h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ocijenio je da će Glavni grad usvajanjem odluke o razgraničenju sa Kombinatom aluminijuma dobiti 150.000 metara kvadratnih zemljišta više od KAP-a.

Mugoša je objasnio da će nakon razgraničenja Glavnom gradu pripasti 565.691 metar kvadratni zemljišta, a KAP-u 417.804 kvadrata.

Skupština Glavnog grada bi sjutra trebalo da usvoji predloge odluka o davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i KAP-a, i njegovih pogona Kovačnice i Prerade, na području katastarskih opština Dajbabe, Cijevna i Botun, kao i o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom.

Mugoša je komentarišući izjave Žarka Rakčevića i Dejana Mijovića iz NVO Forum 2010 da će usvajanjem odluke o razgraničenju sa KAP-om i proglašenju područja KAP-a biznis zonom nastati višemilionska šteta za Glavni grad i državu i biti prekršeno nekoliko zakona, kazao da je to “glupost i slobodna interpretacija sa porukom uzbunjivanja i dezinformisanja javnosti”.

“Rakčević je prilično agresivan u tim svojim nastupima i vidio sam... da je sada neka nova moda u frizurama, a njegova frizura me podsjeća na Kim Džong Una, predsjednika Sjeverne Koreje. Vjerovatno kroz tu projekciju, tako ga doživljavam, kao nekoga ko bi sada da vedri i oblači i mačem sječe. To su prošla vremena”, kazao je Mugoša na konferenciji za medije, upriličene uoči sjutrašnje sjednice Skupštine Glavnog grada.

Mugoša je, pokazujući na mapi tačne lokacije, kazao da je tačno da je Glavni grad prodao nekoliko parcela u blizini KAP-a, navodeći da će na jednoj ogromnoj parceli graditi parking za kamione i autobuse i motel.

“Nijedna urbanistička parcela uz postojeći i budući put ne pripada KAP-u, nego Glavnom gradu. To je 400 hiljada metara kvadratnih... Mislim da je Glavni grad profitirao, mada su i oni dobro prošli. Mi smo dobili 150.000 više, zemljišta vrednijeg za biznis, a ovaj dio je ostao njima, da se time bave”, kazao je Mugoša.

Objasnio je da su sa KAP-om godinama vodili neizvjestan spor, naglasivši da sa odlukom podgoričke Skupštine “posao nije gotov”, već je samo preduslov da Privredni sud saopšti d ali je to dobro odrađeno.

“Imamo dvije saglasnosti Vlade. Prvi zaključak je od 24.januara 2014. šta su čija zaduženja, i drugi, od 17.aprila, bez kojih ne bi mogli da uđemo u proceduru kad su u pitanju kompetencije i nadležnosti Glavnog grada”, istakao je Mugoša.

Preko 80 odsto objekata u KAP-u, kako je kazao, ima upotrebnu i građevinsku dozvolu, objasnivši da KAP od 2009. godine pojedine djelove nije upisao u svoje vlasništvo, što je mogao po Zakonu o državnoj imovini.

Galerija

Bonus video: