Mugoša: Svi će poslovi biti završeni ako bude novca

On je na centralnoj javnoj raspravi istakao kako će za realizaciju projekata iz Programa biti utrošeno gotovo 47 miliona eura, najavljujući i skori početak izgradnje istočne tribine gradskog stadiona i pijace u Bloku pet.
52 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2011. 14:03h

Ukoliko ne bude većih ekonomskih problema u ovoj, kao prethodne godine, za očekivati je da svi poslovi budu završeni prema planiranom Programu uređenja prostora glavnog grada za 2011. godinu, ocijenio je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

On je na centralnoj javnoj raspravi istakao kako će za realizaciju projekata iz Programa biti utrošeno gotovo 47 miliona eura, najavljujući i skori početak izgradnje istočne tribine gradskog stadiona i pijace u Bloku pet. Mugoša je kazao kako će nešto više od četiri miliona eura biti izdvojeno za vodovod na području gradskih opština Tuzi i Golubovci, mimo onih sredstava koja su predviđena budžetom.

"Imaćemo uskoro tendere za desetine kilometara novih cjevovoda u tim GO. Planiramo i izgradnju garaže iz zgrade Simpa", istakao je Mugoša, navodeći kako je od kreditnih sredstava izdvojeno 1,6 miliona eura za završetak mosta na Ribnici najkasnije do druge polovine maja ove godine.

Čunmuljaj nezadovoljan razvojem grada i gradskih opština

Odbornik Građanske inicijative u skupštini GO Tuzi Smailj Čunmuljaj izrazio je nezadovoljstvo zbog neravnomjernog razvoja grada i gradskih opština, napominjući kako se iz godine u godinu prepisuju stavke za izgradnju tribine stadiona FK “Dečić”, pijace, vodovoda...

"Nije onda začuđujuće što nema realizacije tih projekata, dok su neke stavke izostavljene, poput saobraćajnice za gradnju puta Golubovci-Tuzi", naglasio je Čunmuljaj.

Podsjećajući kako je od donatora opredijeljeno 2,7 miliona eura za vodovod u južnoj Malesiji, Čunmuljaj je gradonačelnika Mugošu pitao o kojim se to donatorima radi, “ako nije tajna”.

Enigmu Čunljumaju je razriješio Mugoša koji je objasnio da je za vodosnabdijevanje južnog dijela planirano 2,5 miliona eura, od čega je iz budžeta grada predijeljeno 500.000 eura.

"Nema tu ničeg tajnog. Famoznih nijesu, niti je tajnih tih dva miliona, a nije ni riječ o donatoru koji ne postoji. Naime, Vlada i grad su izvršili transakciju, a tiče se dvije urbanističke parcele u kompleksu Spomen parka “Kruševac” uzvodno od Medicinske škole, a za potrebe izgradnje ambasade Turske i rezidencije. Taj aranžman je vrijedan oko 4, 6 miliona eura. Obaveza turske države je 400.000 prema nama, a obaveza naše Vlade je 4, 2 miliona. Pošto to nijesmo imali mogućnost da u budžet stavimo sto posto, nijesmo ga ni stavili i nema prikladnijeg naziva za svakog rezivora da to zovemo tim imenom. Pri tome je Crna Gora dobila parcelu u diplomatskom dijelu Ankare, tako da nema nikakve enigme oko tog novca", objasnio je Mugoša Čunmuljaju.

Mugoša je govoreći o planovima za Blok pet kazao kako je iz MUP-a stigla inicijativa na poboljšnju javne rasvjete, na čemu će, kako je kazao, grad nastojati da poradi u budućem periodu.

"Niko ne zna što će tunel kroz Goricu"

Predstavnik MZ Jedinstvo Ljubo Popović zaključio je kako se plan iz godine u godinu prepisuje, dok polovina obećanih projekata nije realizovana. Zanimalo ga je i šta će biti sa gradnjom doma zdravlja, koji je, smatra on, neophodan tom dijelu grada.

"Naše je opredjeljenje da kroz ustupanje zemljišta ili komunalnim opremanjem damo doprinos gradnji doma zdravlja", najavio je Mugoša.

Inžinjer Slobodan Džodžo zanimao se hoće li biti izgrađen vijadukt na pruzi Beograd-Bar, odnosno Podgorica-Nikšić, ali je ostao uskraćen za detaljan odgovor, jer je gradonačelnik Mugoša kazao kako ne zna na koje to nadvožnjake i podvožnjake misli.

"No je vama veći prioritet da probijete tunel kroz Goricu. Niko ne zna što će tunel tu, samo to vi znate", rekao je Džodžo.

MANS dostavio komentare na Program uređenja

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila je Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine komentare na Program uređenja, u kojem se navodi da je osnovna nelogičnost dokumenta činjenica da “Sekretarijat još nije objavio izvještaj za prethodnu godinu”.

"Tako da se ne može zaključiti šta su gradski oci realizovali od onoga što je bilo planirano. Nemoguće je zaključiti u kojoj godini je počela realizacija pojedinih budžetskih stavki, u kojoj su fazi te stavke i kada će biti završene, a posebno nije moguće utvrditi kada je konkretna stavka poslednji put finansirana iz budžeta – navodi se u komentarima koodinatorke programa za urbanizam MANS-a Ines Mrdović.

Ona ističe da je nejasno i da li se sredstva za plansku dokumentaciju za 2011. godinu u iznosu od milion eura izdvajaju po drugi put, a navode i da iz dokumenta proizilazi da se veći broj planova radi dva puta u vremenskom periodu kraćem od pet godina.

"To se naročito odnosi na DUP-ove „Radoje Dakić“, “Momišići A – zona 1“, „Konik-Stari Aerodrom“ i „Spomen park Kruševac“, što se do sada najčešće radilo kada je bilo potrebno legalizovati već postojeće nelegalno izgrađene objekte", navodi Mrdovićeva.

Nejasno je, navodi ona, da li je uopšte počela izrada Prostorno urbanističkog plana, za koji je ugovor potpisan u junu prošle godine, pošto prozilazi da su sva sredstva za tu namjenu prebačena za 2011. godinu.

Nema para za sportsku halu u Zeti

Odbornik SNP-a u gradskoj Skupštini Aleksa Bečić pitao je gradonačelnika da li su izdvojena sredstva za završetak sportske sale u Zeti u iznosu od 380 hiljada eura dovoljna, te kada se može očekivati završetak istočne tribine.

"Nedovoljno sredstava je izdvojeno, slažem se sa vama, ali para više nema. Što se tiče istočne tribine, očekujem da je realnoda radovi krenu na proljeće, nkon što se potpiše ugovor sa FIN investom. U toku su pripreme za preciziranje projekta, jer su velike pare u pitanju", rekao je Mugoša.

Inače, za izgradnju istočne tribine, prema Programu uređenja, planirano je da se utroši 3,5 miliona eura. Govoreći o problemu Jusovače, gradonačelnik je podsjetio kako odatle još nijesu iseljeni stanari, te da bi na tom prostoru trebalo da bude Kulturni multi-medijalni centar.

"Međutim, uslov je da se stanari isele", zaključio je Mugoša.

Bonus video: