Mugoša: Vakcinaciju goveda je trebalo obaviti u maju

„Da je potpredsjednik Ivanović znao koliko je ova bolest opasna, mogao je sa pozicije potpredsjednika učiniti nešto više, kao što je i u Briselu potpisao mimo mog znanja ,ili makar formalne konsultacije otvaranje poglavlja 12"
64 pregleda 15 komentar(a)
Budimir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Budimir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.08.2016. 13:55h

Vakcinaciju goveda trebalo je obaviti u maju ove godine, a vakcinu i sredstva za njenu nabavku obezbijediti mnogo ranije.

To je zaključak ministra poljoprivrede Budimira Mugoše, koji je danas reagovao na jučerašnju izjavu potpredsjednika Vlade Petra Ivanovića da su opozicioni ministri krivi za neblagovremenu reakciju na pojavu te bolesti.

„Dakle ,da je gospodin potpredsjednik znao nešto o ovoj bolesti, vakcinacija bi se obavila u maju prije pojave bolesti, prije pojave vektora i prije izdiga na katune. Da je potpredsjednik Vlade argumentovano i stručno branio zahtjev, Vlada bi sredstva odobrila bez obzira na stav ministra“, naveo je Mugoša.

Mugoša je objasnio da je Ministarstvo poljoprivrede 28. aprila, dok je na njegovom čelu bio Ivanović, poslalo dopis Ministarstvu finansija, i tražilo mišljenje za odobravanje sredstava, umjesto da na Komisiji za ekonomska pitanja traži odobravanje sredstava iz tekuće budžetske rezerve, uz valjanu argumentaciju.

„U tom dopisivanju prolazi tačno dva mjeseca do moga imenovanja za ministra“, istakao je Mugoša.

Dodaje da je na drugoj sjednici vladine Komisije za ekonomsku politiku, kojoj je prisustvovao kao ministar, kao dopuna dnevnog reda na njegovu intrevenciju Vlada biva prvi put upoznata sa problemom bolesti kvrgave kože goveda, i bez ikakvih negativnih mišljenja, poslije valjane argumentacije, komisija je prihvatila, a vlada na narednoj sjednici odobrila sredstva za aktivnosti UBHFP.

„Dakle sredstva iz budžetske rezerve odobrava Vlada, a isplaćuje Ministarstvo finansija i to ne zavisi od stava ministra finansija“, pojašnjava Mugoša.

On je dodao i da su vakcine bile donacija Evropske komisije, a ne zbog „ličnog prijateljstva i poznanstva“ potpredsjednika Ivanovića, jer su iste vakcine donirane Srbiji i Makedoniji po istom principu.

„Da je potpredsjednik Ivanović znao koliko je ova bolest opasna, mogao je sa pozicije potpredsjednika učiniti nešto više, kao što je i u Briselu potpisao mimo mog znanja ,ili makar formalne konsultacije otvaranje poglavlja 12, kao što bez mog znanja otvara vodovode, posjećuje mljekare,i pregovara sa IFAD-om razmatra varijante naknade štete ,ABU-DABI fond i još što šta, što je u domenu mog, a ne njegovog resora“, rekao je Mugoša.

On je zamolio podpredsjednika Ivanovića da ne unosi zabunu među građane, „ zbunjuje ojađene domaćine koje je snašla muka ,i više ne govori o ovoj oblasti, o kojoj uz sve uvažavanje nema potreban nivo stručnog znanja ,kao što ni ja nemam takav nivo znanja o berzanskim trgovinama, bankarskim i finansijskim poslovima“.

„Podsjetio bih gospodina Ivanovića na njegovu izjavu povodom dolaska na čelo Ministarstva poljoprivrede, da o poljoprivredi nije znao ništa. Nivo znanja o poljoprivredi koji je gospodin Ivanović u međuvremenu dostigao je diskutabilan, a spočitavati meni, koji sam čitavog života profesionalno i egzistencijalno u poljoprivredi, da u ovom slučaju nijesam učinio sve što je realno bilo moguće od mog dolaska na ovu funkciju, u najmanju ruku nije realno ni korektno“, zaključio je ministar poljoprivrede.

Ivanović je juče izjavio da ministri poljoprivrede Milenko Popović i Budimir Mugoša nijesu uradili ništa kako bi bolest bila spriječena i da je problem nastao zato što Ministarstvo finansija nije dalo pozitivno mišljenje na zahtjev ministarstva poljoprivrede za obezbjeđivanje 29. 000 evra za aktivnosti Uprave za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove i specijalističke veterinarske laboratorije na sprječavanje ulaska i širenja ove zarazne bolesti u Crnoj Gori.

Popović je juče prokomentarisao da je izjava Ivanovića kvrgava i da je on za nepune dvije nedjelje koliko je bio na čelu Ministarstva, potpisao dokument kojim se zabranjuje uvoz i izvoz vezan za ovu bolest.

On je istakao da je to krenulo mnogo prije njega, da su on i sadašnji ministar Budimir Mugoša najmanje odgovorni, te da odgovoran može biti samo ministar koji je bio prije njega, odnosno Petar Ivanović.

Bonus video: