Mujović, Radulović i još trojica podijelili 385.000 eura

Najviše novca su zaradili na osnovu stavke 'ostalo', odnosno po osnovu rada u različitim komisijama Pravnog fakulteta
222 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 20:28h

Sumu od oko 385.000 eura tokom 20 mjeseci na Pravnom fakultetu, od početka 2011. do avgusta ove godine, podijelili su bivši dekan Drago Radulović, njegov prethodnik Ranko Mujović, rukovodilac programa bezbjednost i kriminalistika Velimir Rakočević, te bivši predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Zoran Rašović i redovni profesor Slavko Lukić, saznaju “Vijesti”.

To stoji u finansijskom izvještaju Pravnog fakulteta, označenom stepenom tajnosti, koji je bio jedan od zvaničnih razloga zbog kojih je Upravni odbor Univerziteta CG, koji vodi Duško Bjelica, nedavno razriješio Radulovića.

“Ranko Mujović je u proteklih 20 mjeseci samo na Pravnom fakultetu zaradio blizu 90.000 eura, a slijedi Rakočević sa preko 85.000, Radulović sa oko 70.000, dok su blizu te cifre i Rašović i Lukić. Novac je naravno zarađen kroz budžetski dio (plate redovnih profesora), te za držanje nastave samofinansirajućim studentima, projektima.

Najviše novca su zaradili na osnovu stavke 'ostalo', odnosno po osnovu rada u različitim komisijama Pravnog fakulteta, a kod nekih profesora radi se čak o fiktivnim radnim tijelima”, kazao je izvor “Vijesti” sa Univerziteta koji je želio da ostane anoniman.

Prva sjednica nove uprave

Nova uprava Pravnog fakulteta se juče prvi put sastala, a prema nezvaničnim informacijama, osim dosadašnjih sumnji u nepravilnosti koje se tiču zapošljavanja profesora i saradnika, ustanovili su i da su na tom fakultetu postojala dva djelovodnika.

Prema nezvaničnim informacijama sa Pravnog fakulteta, nova uprava navodno je još utvrdila da su pojedinim saradnicima u nastavi povećani koeficijenti na plate, iako nemaju magistarske i doktorske diplome, što nije u skladu sa propisima.

Profesori Pravnog, koje je Upravni odbor UCG odabrao da do izbora novog dekana vode fakultet, Biljana Đuričin i Dragan Radonjić juče nijesu odgovarali na pozive, zbog čega nije bilo zvanične informacije o ishodu jučerašnjeg sastanka nove uprave, kao ni o eventualnim planovima za rješavanje brojnih problema na toj univerzitetskoj jedinici.

Nakon što je Radulović izabran u aprilu prošle godine, poslije mjeseci blokade rada Vijeća Pravnog fakulteta, ta ustanova je nedavno ponovo dospjela u žižu javnosti nakon niza incidenata.

Upravni odbor je razriješio Radulovića, nakon što navodno jedino on nije, u predviđenom roku, dostavio podatke o zaradama i naknadama koje se isplaćuju iz budžetskih sredstava, naknadama od samofinansirajuće nastave, za naučno-istraživački rad, za stručno komercijalne-djelatnosti i pružanje usluga na tržištu, naknadama za međunarodne projekte...

Traženi su i podaci o troškovima službenih putovanja, kao i o promjenama broja zaposlenih za period od 2008. do 2012. godine.

Zašto je bivši dekan pošteđen?

Radulović je smijenjen, zvanični su stavovi Upravnog odbora, i zato što nije dostavio informacije o navodnom mobingu na koji su se žalile saradnice u nastavi na tom fakultetu Lana Burić i Slađana Asanović. Radulović je u više navrata saopštio da je sve radio po zakonu i da je Duško Bjelica samo tražio opravdanje da ga smijeni.

Na ranije pitanje “Vijesti” kada će se baviti sumnjivim poslovanjem i odlukama na Pravnom fakultetu i u vrijeme kada je dekan bio Ranko Mujović, iz Upravnog odbora Univerziteta CG nije dat konkretan odgovor.

Nakon prošlonedjeljne odluke o razrješenju Radulovića, Fakultetom rukovodi petočlani tim koji, pored Bjelice i rektora Predraga Miranovića, čine član Upravnog odbora Univerziteta CG Igor Radusinović, generalna sekretarka UCG Jelena Pajković i profesori Pravnog fakulteta Radonjić i Đuričin.

Što sve mora da se stigne za preko 5.500 mjesečno

Izvještaja o imovini i prihodima doskorašnjeg dekana Draga Radulovića još nema na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, a nije jasno da li ga je predao u zakonskom roku ili ga Komisija još nije objavila.

U izvještaju o imovini i prihodima, Mujović, koji je i član Tužilačkog savjeta, tvrdi da je za rad na Pravnom fakultetu, kao i u Savjetu tokom 2011. godine, prihodovao oko 68.000 eura, odnosno 5.600 mjesečno. U tu cifru ulazi i naknada od 386 mjesečno za rad u Tužilačkom savjetu, ali i 2.900 eura za članstvo u komisijama UCG.

Mujović je prijavio i mjesečnu platu redovnog profesora u iznosu od 982 eura

Mujović tvrdi da je na godišnjem novou kao nastavu za samofinansirajuće studente u Podgorici primao 5.720 eura, Bijelom Polju 3.600, Budvi 3.600, dok je za predavanja budućim inspektorima zaradio 9.600 eura.

Navodi da je rukovodilac specijalističkih, magistarskih i doktorskih studija, za šta je primio 2.200, a za predavanja na tim studijama 7.000 eura. Od komisija Pravnog fakulteta zaradio je 13.000 eura, a od radnih tijela UCG blizu 7.000 eura.

Mujović je prijavio i mjesečnu platu redovnog profesora u iznosu od 982 eura.

Bonus video: