Muk odgovorio Rastoderu: Žao mi je što ste pristali na strah koji proizvodi režimska mašinerija

"Vi znate da Crkva, vjernici i građani nisu izašli na ulice da traže referendum o državnom statusu, nego da se bune protiv jednog zakona i traže da se Crkva sudi sa državom na sudovima. Organizatori su javno obećali da će prekinuti proteste čim se nepravedni zakon promijeni", napisao je Muk
20174 pregleda 177 komentar(a)
Muk, Foto: Savo Prelević
Muk, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Upravnog odbora odbora NVO Institut alternativa Stevo Muk odgovorio je akademiku Šerbu Rastoderu koji je prije par dana saopštio da Muk banalizuje reagovanje članova Pokreta za nezavisnu Crnu Goru.

Reagovanje prenosimo integralno.

"Suština mog reagovanja je ukazivanje na protivrječnost u Vašim stavovima. Vi ste kao i ja smatrali da je namjera vlasti da nacionalizuje crkvenu imovinu naopaka i nesaglasna modernoj državi i principu sekularizma; da je identitetska politika koju promoviše vlast problematična, te da Đukanović igru sa identitetom i crkvenom imovinom otvara u susret izborima na kojima će se ponovo pojaviti kao spasilac države.

Sada zajedno sa inspiratorima i ideolozima kleronacionalnog projekta čiji je izraz sporni Zakon, tvrdite da je taj Zakon “u skladu sa modernim evropskim standardima uredio pravni položaj vjerskih zajednica.”

Kad u javnom reagovanju čiji ste potpisnik ne bi pisalo da “jačanje proevropske, građanske i multietničke politike treba da bude potvrđeno na predstojećim izborima gdje velikosrpske stranke treba odlučno poraziti i istovremeno SPC dovesti 'k poznaniju prava'”, ja ne bih kazao da je riječ o telegramu podrške Đukanoviću.

Ovako, vaše javno reagovanje je ušlo na teren predizborne utakmice i crno-bijele podjele u kojoj ”dobri momci“, građanski, državotvorni i prozapadni podržavaju Zakon, a ”loši momci“, nacionalisti, Velikosrbi se protive Zakonu. A to je baš ono što ste Vi, istina daleke 2019. godine, divno prepoznali kao namjeru i cilj Đukanovića. Štoviše, u projektovanom sudaru vještački kreiranih blokova, stradaće sve što neće da se ”veže u lance” Đukanovića i Vučića.

Tome se ja snažno protivim, a Vi objektivno doprinosite. Vi znate da Crkva, vjernici i građani nisu izašli na ulice da traže referendum o državnom statusu, nego da se bune protiv jednog zakona i traže da se Crkva sudi sa državom na sudovima. Organizatori su javno obećali da će prekinuti proteste čim se nepravedni zakon promijeni. U vrijeme najmasovnijeg takvog protesta u Podgorici prije par dana, te “rušilačke“ demonstracije su takve da ih šef policije posmatra iz kuće u trik majici i papučama, a premijer u obližnjem kafiću pije kafu.

Ali na javnom servisu i drugim provladinim medijima se emituju nove epizode serijala ”Ofanziva na Crnu Goru“. Ko vjeruje režimskim medijima, mogao bi pomisliti kako srpski i ruski tenkovi stoje na granicama Crne Gore, a popovi dijele oružje i okupljaju sedmi bataljon. Ja na tu propagandu ne pristajem. Meni je žao što ste Vi pristali na strah koji proizvodi režimska mašinerija, iako znate da je gotovo istovjetni rječnik propagande režim koristio i kad su demonstracije vodili Džemal i Omer. Pametnome dosta!

Vi umjesto da dosljedno Vašim ranijim izjavama kažete: “Milo povuci naopaki Zakon, odustani od nesretne politike dizajna identiteta i vrati nas u 2020.godinu“, prizivate povratak u doba referendumskih podjela. U tome je naša ključna razlika.

Preuveličavate i kritikujete posljedicu, a odustajete od ukazivanja na uzrok.

Ja smatram da su “država u državi” DPS i Đukanović, a ne Crkva! Smatram takođe da su daleko štetniji koruptivni biznisi kojima se bave Đukanović i njegovi tajkuni, nego biznis kojim se bavi Crkva. Smatram da se već dugo, Đukanović i njegova medijska mašinerija, više bavi crkvom nego što se Crkva bavi politikom. Mislim da je u moru korupcije, sive ekonomije, neplaćenih poreza i doprinosa vrijednog nekoliko stotina miliona eura, dvolično govoriti kako “popovi ne plaćaju dažbine“. Smatram da nas u mraku istorije drži aktuelna vlast, dok nas istovremeno vodi u dužničko ropstvo.

Da je ”Pokret za nezavisnost” za sve ove godine napisao makar dva javna reagovanja u kojima bi osudio korupciju i organizovani kriminal, gušenje medijskih sloboda, zarobljavanje institucija, nepotizam, nepravdu i siromaštvo, imao bi mnogo više kredibiliteta da se oglasi i ovim povodom. Ovako kad reda radi spomenete “odbacivanje loših politika i diskreditovanih kadrova“ to zvuči kao loš vic.

Ono što ne zvuči fer u Vašem odgovoru je što princip “biti protiv nečega ne znači biti za nekoga“ niste spremni da branite i u mom slučaju, pa idete dotle da mi zbog mog protivljenja onome čemu ste se i Vi protivili do juče, “pakujete“ kolaboraciju sa politikama i ideologijama kojima se javno i glasno protivim makar posljednjih 20 godina.

Na kraju, možda među hiljadama demonstranata ima i nekog ko bi mene i Vas okačio na prvu banderu, (mada i među potpisnicima vašeg javnog reagovanja možda ima onih koji bi po kratkom postupku rješavali spor sa drugom stranom) ali ja zbog toga nikada neću promijeniti svoj stav o spornom Zakonu, niti ću odustati od podrške osnovnom zahtjevu mirnih skupova građana Crne Gore.", zaključuje Muk u saopštenju.

Bonus video: