MUP i dalje može besplatno da pruža hitnu medicinsku pomoć helikopterima

Iz Agencije su pojasnili da državni organi ne smiju obavljati HEMS letove kao “komercijalne operacije”, a da u dosadašnjim aktivnostima nijesu utvrdili da je MUP obavljao takve letove
76 pregleda 7 komentar(a)
Helikopter, Foto: Shutterstock
Helikopter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2016. 05:24h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i dalje može besplatno da pruža hitnu medicinsku pomoć helikopterima.

To je odgovoreno iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, nakon što je iz MUP-a juče saopšteno da ukidaju hitnu medicinsku pomoć helikopterom (HEMS letove).

Iz Agencije tvrde da ne znaju da je MUP i do sada obavljao HEMS letove.

“S obzirom da MUP ni do sada nije radio HEMS letove, shodno Zakonu o zaštiti i spasavanju može da pruži hitnu medicinsku pomoć u hitnim situacijama, čime se izbjegavaju štetne posljedice po građane i turiste”, odgovorili su iz Agencije za TV Vijesti. Iz MUP-a je ranije juče saopšteno da su odluku donijeli nakon što je iz Agencije dobijeno tumačenje da, prema važećim propisima i evropskom zakonodavstvu, HEMS letove mogu da pružaju fizička i pravna lica, ali ne i državni organi. Iz Agencije su, međutim, pojasnili da državni organi ne smiju obavljati HEMS letove kao “komercijalne operacije”, a da u dosadašnjim aktivnostima nijesu utvrdili da je MUP obavljao takve letove.

“Komercijalne operacije, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, su sve operacije vazduhoplova koje se pružaju uz novčanu ili drugu vrstu naknade, koje su dostupne javnosti ili koje se, ako nijesu dostupne javnosti, obavljaju u skladu sa ugovorom između operatora vazduhoplova i korisnika usluge, pri čemu korisnik usluge nema kontrolu nad operatorom vazduhoplova. U skladu sa navedenom definicijom komercijalnih operacija, prema našim saznanjima,

MUP do sada nije vršio HEMS operacije, kao komercijalne operacije”.

Iz MUP-a su poručili da su “svjesni značaja i eventualnih štetnih posljedica koje ovakva odluka može imati za građane i turiste”, ali da su dužni da postupaju “shodno zakonima i odobrenjima Agencije”.

Predsjednik Filip Vujanović apelovao je da se pronađe način da se nastavi sa tim vidom pomoći.

Bonus video: