MUP i policija nemaju novca za putovanja

20 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2014. 07:23h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i njihovi saradnici potrošili su novac za službena putovanja, pa će naredna dva mjeseca moći na put samo ako je to baš neohodno, saznaju “Vijesti”.

Prema pouzdanim informacijama para za putovanje falilo je odavno, pa je MUP načeo i rezerve.

Međutim, iz te institucije zvanično je objašnjeno da “preostala sredstva na poziciji službenih putovanja do kraja godine iznose 85.469.85 eura“.

Podaci do kojih su došle “Vijesti” pokazuju drugačije: za ovu godinu na stavku službena putovanja u zemlji i inostranstvu bilo je opredijeljena 591.467 eura. Pošto je to potrošeno, dodatno je preusmjereno 180.000 eura. Konačni saldo troškova 20. oktobra bio je 757.798 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, osim potrošenih para, MUP čekaju i računi za avionske karte, pa je neizvjesno odakle će one biti obezbijeđene.

Naime, ministru, direktoru policije i visokopozicioniranim službenicima stiglo je upozorenje da novca u budžetskoj rezervi nema, kao ni mogućnosti da se on dodatno prerasporedi u okviru budžeta, te da budu štedljivi.

U zvaničnom odgovoru MUP-a “Vijestima” potvrđuje se da je do 20. oktobra utrošeno 757.798 za putovanja u zemlji i inostranstvu, ali da je ukupni budžet za putovanja bio 843.267 eura.

Iako se nezvanični podaci “Vijesti” i zvanično objašnjenje MUP-a ne poklapaju u ciframa, činjenica je da je za putovanja otišlo više od 100 hiljada eura nego lani.

Naime, prošlogodišnja stavka u budžetu MUP-a za ove namjene bila je 690.788 hiljada eura, od čega je većina pripala UP - 615. 000 eura.

Iz vladinog Biroa za odnose s javnošću “Vijestima” je objašnjeno da ne postoji formalna odluka da se smanje troškovi službenih putovanja, ali da ona “sprovodi mjere štednje ne samo unutar vlade već i u pravnim subjektima u kojima je država većinski vlasnik “.

“Predsjednik Vlade je govorio u više navrata na sjednicama Vlade o potrebi racionalizacije troškova službenih putovanja van zemlje”, navodi se u odgovoru Biroa.

Najviše para dali za dnevnice

U MUP-u, koji broji više od 5.000 službenika, pojasnili su da je veliki dio dnevnica isplaćen službenicima koji su išli na obuke organizovane kroz razne programe EU i njenih država članica, ali i drugih država i međunarodnih organizacija koji podržavaju jačanje ljudskih resursa u MUP-u i Upravi policije. Iako su uglavnom pokriveni troškovi prevoza i smještaja učesnika na tim obukama, na MUP-u je da službenicima isplati dnevnice u skladu sa zakonom.

Takođe, dio troškova prouzrokovan je aktivnostima službenika prilikom poslova readmisije i ekstradicije.

Bonus video: