MUP nema kadrova za obezbjeđenje: Ministarstva da čuvaju privatnici

Tražili da ne obezbjeđuju Ministarstva kulture i prosvjete, Osnovno tužilaštvo, Upravni sud...
63 pregleda 0 komentar(a)
obezbjeđenje, MUP, Foto: Savo Prelević
obezbjeđenje, MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2014. 20:26h

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) žalili su se Vladi Crne Gore da policijski Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata nema dovoljno kadrova da kvalitetno vrši obezbjeđivanje ministarstva i državnih organa.

Nadležni u MUP-u su sačinili dokument "Informacija o načinu obezbjeđenja objekata čiju zaštitu vrši Uprava policije" u kojem su tražili od Vlade da odobri da taj organ prestane da obezbjeđuje Upravu za imovinu, Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Upravni sud, Osnovno državno tužilaštvo i Tužilački savjet i Ministarstva kulture i prosvjete.

Iz MUP-a su predložili da se za čuvanje tih državnih organa angažuju privatne firme, koje se bave obezbjeđenjem objekata i ljudi.

Kao alternativu privatnom obezbjeđenju naveli su da se u sklopu Uprave za imovinu može formirati i posebna služba zaštite, koja bi bila nadležna za obezbjeđenje državnih organa.

Koji bi od dva predložena modela bio prihvaćen, kažu iz MUP-a, zavisilo bi od prethodno urađene cost-benefit analize.

“Problem sa kojim su se do sada suočavale organizacione jedinice Uprave policije (UP) je da je broj štićenih objekata imao tendenciju rasta, a broj policijskih službenika se konstantno smanjivao.

“Trenutno ne postoji akt kojim je predviđeno koje objekte je neophodno obezbjeđivati na osnovu bezbjednosnih procjena i usmenih naređenja"

Broj policajaca koji je bio predviđen da bude radno angažovan na poslovima obezbjeđenja štićenih objekata vremenom je postao nedovoljan, da bi se udovoljilo svim zahtjevima za obezbjeđenje”, piše u dokumentu MUP-a.

Dodaje se da je u prilog tome i činjenica da je važećom Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje UP, broj objekata koji se štite uvećan za šest u odnosu na broj objekata koji je bio određen prethodnom odlukom, dok je posljednjim izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a broj radnih mjesta smanjen za deset.

“Trenutno ne postoji akt kojim je predviđeno koje objekte je neophodno obezbjeđivati na osnovu bezbjednosnih procjena i usmenih naređenja.

Shodno tome, u narednom periodu je potrebno propisati i tačno odrediti koji će se objekti na osnovu bezbjednosne procjene obezbjeđivati, kao i način njihovog obezbjeđenja (stalno, povremeno patrolno obezbjeđenje, neophodan broj službenika, vremenski period i sl.)”, piše u dokumentu.

Ističe se da bi se donošenjem navedenog akta izbjeglo ad hoc donošenje odluka na osnovu pojedinačnih zahtjeva za uspostavljanjem obezbjeđenja koje podnose razni subjekti.

Kao primjere iz prakse naveli su kako to rade u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

“U Sloveniji zgrade ministarstava (osim Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane), tužilaštva i sudove obezbjeđuju privatne firme koje vrše poslove zaštite, sa kojima ministarstva, sudovi i tužilaštvo zaključuju ugovore na osnovu Zakona o javnim nabavkama...”, piše između ostalog u dokumentu MUP-a.

Predlažu formiranje sudske policije

Iz MUP-a predložili su Vladi da Ministarstvo pravde, u okviru svoje organizacione strukture, formira posebnu organizacionu jedinicu za obezbjeđenje pravosudnih organa, odnosno sudsku policiju.

"Analizirajući uporednu praksu, došli smo do zaključka da su poslovi obezbjeđenja pravosudnih organa povjereni u nadležnost sudskoj, odnosno pravosudnoj policiji.

Predlažemo da Ministarstvo pravde, u okviru svoje organizacione strukture, formira posebnu organizacionu jedinicu za obezbjeđenje pravosudnih organa (sudska policija) kojoj bi bili povjereni poslovi obezbjeđenja objekata u kojima su smješteni sudovi i tužilaštva na teritoriji Crne Gore, te bi se na taj način ti poslovi izmjestili iz nadležnosti Uprave policije", piše u dokumentu. Dodaje se da bi pomenuto zahtijevalo izmjenu važeće zakonske regulative, jer je članom 10 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano da su policijski poslovi obezbjeđivanje sudova, državnog tužilaštva i održavanje reda.

Bonus video: