MUP traži 180.000 eura za dodatne troškove tokom sezone

Planirana je i ispomoć radu Odjeljenju granične bezbjednosti Herceg-Novi i Bar
64 pregleda 0 komentar(a)
Budva šetalište, Foto: Vuk Lajović
Budva šetalište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.06.2014. 19:17h

Ministarstvo unutrašnjih poslova tražilo je od Vlade 180.000 eura za dodatne troškove obezbjeđenja turističke sezone.

U Informaciji o potrebi obezbjeđivanja neophodnih finansijskih sredstava za ljetnju turističku sezonu koju je Vlada razmatrala, piše da u tom period u pojedinim primorskim opštinama broj gostiju premašuje broj građana i da je neophodno preduzeti mjere na povećanju stepena bezbjednosti.

“Da bi ona bila optimalna, shodno praksi iz prethodnih godina, u primorske opštine se, u skladu sa bezbjednosnom procjenom, upućuje, po smjenama, određeni broj službenika centara bezbjednosti Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, kao i pripadnici Posebne jedinice Uprave policije i dio starješina Sektora policije, koji vrši kontrolno-nadzornu funkciju,” obrazlaže se.

Planirana je i ispomoć radu Odjeljenju granične bezbjednosti Herceg-Novi i Bar kako bi se pojačao nadzor državne granice, bezbjednosti na vodi, efikasnija kontrolu kretanja i boravka stranih državljana ..

Za plaćanje smještaja policajaca, gorivo i druge operativne troškove Konjević je tražio od Vlade 180.000 eura

Ministar Raško Konjević je podsjetio Vladu da u budžetu nema novac za te namjeme, kao i da je policiji smanjena kvota goriva prošle godine za 20 odsto, a 1.januara 2014. još 21 odsto “što značajno otežava rad njenih operativnih struktura”.

Za plaćanje smještaja policajaca, gorivo i druge operativne troškove Konjević je tražio od Vlade 180.000 eura.

Inače, danas su poslanici raspravljali o Izmjenama zakona o turizmu koji se samo tehnički popravlja. Tom prilikom su oni iz opozicionih redova oštro kritikovali Vladu I resornog ministra Branimira Gvozdenovića. Poslanici Demokratskog fronta pitali su ministra kako se desilo da odustanu od turista iz Rusije,koji su bili prioritet.”Nije meni žao što Putin zbog naših sankcija ne sklapa oka kad se pomene Crna Gora, ali me zanima ko je i kako to isplanirao u Vladi i da li ste analizirali mogućnost pada turista. Zar niste znali da je većina njih iz Moskve I Srbije, pa ako Crna Gora nije Moskva na moru, onda je I more bez Moskve,” ironično je komentarisao Milan Knežević (DF).

Dritan Abazović(Pozitivna) rekao je da strani investitori ne žele zbog ovakve Vlade da investiraju u Primorje, navodeći primjere pojedinaca Iz Turske za koje je kazao da zna za njihovu zainteresovanost za Crnu Goru.

On je rekao i da je Vlada zaslužna što su hoteli pretvoreni u “groblja”, dok su njegove kolege zamjerile što izvršnu vlast ne interesuju sopstveni građani jer “ djeca sa sjevera more vide samo na ekskurziji”.

Gvozdenović međutim nije podjelio njihov pesimizam, navodeći da će u hotelskom smještaju biti novih ležaja od jula mjeseca.

Bonus video: