Murić branio državu i kćer Nurkovića

Iz Opštine nijesu odgovorili po kom osnovu je Murić u radno vrijeme zastupao Centar za socijalni rad i ko je platio njegov angažman
307 pregleda 9 komentar(a)
Muamer Murić, Foto: Aida Skorupan
Muamer Murić, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 16.02.2016. 20:23h

Pravnik rožajske Opštine Muamer Murić zastupao je Centar za socijalni rad (CSR) u sporu koji je protiv njih, odnosno kćerke gradonačelnika Ejupa Nurkovića, vodio psiholog Nedžad Murić.

Iz Opštine nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti“ po kom osnovu je Murić, u radno vrijeme, zastupao CSR i ko je platio troškove njegovog angažmana.

Nedžad je tužio CSR zbog nezakonitog prijema u radni odnos Nurkovićeve kćerke Dženite Kurtagić.

Nakon oko dvije godine sudskih postupaka, po pravosnažnoj presudi, Kurtagićevoj je uručen otkaz, a na mjesto psihologa, na neodređeno vrijeme, primljen je Nedžad.

On je, međutim, radio kraće od mjesec dana, nakon čega je otpušten, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

Zakonitost otkaza rješavaće Osnovni sud u Rožajama, a tužilaštvo ima li krivičnog djela u postupanju direktora CSR Kadrije Agovića.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, pravni zastupnik Opštine je gradonačelnik, a na osnovu njegovog specijalnog ovlaštenja drugo lice.

Zakon, međutim, ne predviđa da predsjednik Opštine može ovlastiti radnika lokalne uprave da zastupa državu ili nekog drugog. To je, tvrde pravnici, vanredno moguće ukoliko Opština, odnosno predsjednik, sa nekim potpiše ugovor o zastupanju trećeg lica.

U konkretnom slučaju, potpisivanje takvog ugovora bi za gradonačelnika Nurkovića značilo zloupotrebu službenog položaja, s obzirom na to da je stranka u postupku bila njegova ćerka, tvrde pravnici.

Gradonačelnik Nurković i direktor Agović su članovi Bošnjačke stranke.

Nedžad Murić je nedavno kazao “Vijestima” da vjeruje da je, nakon što je po pravosnažnoj sudskoj presudi primljen na posao, ubrzo otpušten, jer nije član BS, ni sin gradonačelnika.

Direktori su odgovorni

Iz Ministarstva rada i socijalnog stranja (MRSS) “Vijestima“ je rečeno da su za preduzimanje pravnih radnji u centrima za socijalni rad odgovorni direktori.

"Članom 23 Statuta JU CSR Rožaje propisano je da je direktor ovlašćen da, u ime CSR, zaključuje ugovore i druge pravne radnje, kao i da zastupa CSR pred sudovima i drugim organima. Direktor može, u okviru svojih ovlašćenja, da drugom licu da punomoćje za zastupanje CSR pred sudovima i drugim organima“, saopštili su.

Bonus video: