Murinjani brane Murinsku rijeku: Investitor povukao mehanizaciju

"Da bi neko pravio profit, Murina treba da ostane bez pijaće vode i bez vode za navodnjavanje a da ne govorimo o upropaštenju našeg prirodnog i životnog ambijenta..."; navodi se u saopštenju Murinjana
96 pregleda 1 komentar(a)
Murino, protest, Foto: Privatna arhiva
Murino, protest, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.06.2017. 15:59h

Građani Murine pozdravili povlačenje mehanizacije sa lokacije Murinska rijeka gdje je bio planiran početak pripremnih radova za izgradnju dvije hidroelektrane.

Građani mjesnog centra Murino su se samorganizovali i potpisali peticiju protiv izgradnje hidroelektrana.

"Nakon toga u kordinaciji sa mjesnom zajednicom Murino organizovan je protest na kome je zatraženo od investitora da odustane od izvodjenja radova i povuče mehanizaciju, a od nadležnih institucija da ih zastite od ovog nauma koji ugrožava elementarne uslove za opstanak na ovim prostorima. U ljetnjim mjesecima ovi krajevi i onako tradicionalno kubure sa nestašicom pijace vode, a zahvateanje vode iznad vodoizvorišta Murinskog vodovoda direktvo bi ugrozilo snadbijevanje pijaćom vodom ovih naselja čime bi i onako teški uslovi za život bili dodatno dramatizovani. Da bi neko pravio profit, Murina treba da ostane bez pijaće vode i bez vode za navodnjavanje a da ne govorimo o upropaštenju našeg prirodnog i životnog ambijenta, dovoljna je sama pomisao kako bi avetinjski izgledalo suvo korito naše rijeke, zato smo odlučni da odbranimo našu rijeku i ništa nas u tome ne može pokolebati, očekujemo od nadležnih da nam pomognu i stave moratorijum na izgradnju kako bi smo svi zajedno pokazali odgovoran odnos", navodi se u saopštenju mještana.

Pošto ivestitor nije posle prvog protesta povukao mehanizaciju, mještani su se danas ponovo spontano okupili i od investitora zahtijevali da povuče mehanizaciju, što je on na kraju i učinio.

Bonus video: