Mustafić: Stvoriti institucioni okvir za saradnju sa dijasporom

On je primio predstavnike Udruženja građana Bosne i Hercegovine porijeklom iz Sandžaka, Šemsudina Hadrovića i Erola Ramusovića
9 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Suljo Mustafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2014. 19:13h

Crna Gora ima brojnu iseljeničku populaciju i veoma je važno da se stvori zakonski i institucioni okvir za saradnju sa dijasporom, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednik Skupštine Sulja Mustafića sa delegacijom iseljenika koji žive u Bosni i Hercegovini (BiH).

Mustafić je, kako je saopšteno, primio predstavnike Udruženja građana Bosne i Hercegovine porijeklom iz Sandžaka, Šemsudina Hadrovića i Erola Ramusovića.

Sagovornici su, kako se navodi, ukazali na potrebu veće saradnje državnih institucija Crne Gore sa institucijama iseljenika.

Mustafić je upoznao goste sa aktivnostima novoformiranog skupštinskog Odbora koji se bavi pitanjem iseljenika, kao i o proceduri donošenja posebnog Zakona o iseljenicima.

„Zajednički je konstatovano da Crna Gora ima veoma brojnu iseljeničku populaciju i veoma je važno da se stvori zakonski i institucioni okvir za saradnju sa dijasporom“, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je i da se država pitanjem iseljenika nije ozbiljno bavila, iako ima potencijal koji može da unaprijedi svaku vrstu saradnje sa njima.

„Nove institucije koje će se baviti pitanjem iseljenika treba da vode računa o specifičnosti iseljenika, njihovoj brojnosti, različitim kulturnim, jezičkim i vjerskim posebnostima, kako bi sve bi naši iseljinici osjetili da država jednako brine o svima“, kazao je Mustafić.

U razgovoru je potencirano pitanje studenata, rješavanje problema vezanih za njihov status tokom studiranja u Sarajevu i drugim gradovima u BiH, kroz potpisivanje odgovarajućih sporazuma nadležnih institucija dvije države.

Bonus video: