MVP: Crna Gora posvećena jačanju medijskih sloboda

"Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira"
1688 pregleda 5 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter

Crna Gora je posvećena jačanju medijskih sloboda, ali će spriječiti pokušaje narušavanja javnog reda i mira, ocijenili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) u pismu evropskim institucijama.

Kako se precizira, MVP je uputilo pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OEBS i Savjetu Evrope, povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u „Vili Gorica“ u Podgorici.

U pismu je navedeno da crnogorska Vlada bezrezervno teži stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

"Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima", kazali su u pismu.

Navodi se da su kada je riječ o zakonodavnom okviru, sve ekspertske analize evropskih partnera pokazale da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

"To potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje položaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope i Evropske komisije na daljem unaprjeđenju zakonodavnog okvira", naveli su iz tog Vladinog resora.

Oni su podsjetili da se povodom lažne vijesti o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba izjasnio državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. On je konstatovao da se u njihovim radnjama stiču elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda.

»Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira«, navodi se u pismu.

Kako su saopštili, Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

"Međutim, Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo", dodaje se u pismu.

Zato, poručili su, državni organi moraju intervenisati i sprječavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu Ustavnog poretka.

"Pitanje bezbjednosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge države", kaže se u pismu.

Oni su osudili svaki napad na slobodu izražavanja

»Ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana«, poručuje se u pismu.

Iz MVP su poručili da ostaju posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda.

Bonus video: