MZ Župa obnavlja domove omladine u devet sela

Rekonstruisani su domovi u selima Liverovići, Carine, Jugovići, Staro Selo i Dučice, u toku je rekonstrukcija doma u selu Bjeloševine, a planirani su radovi i na objektima u Morakovu, Kutima i Oblatnu
1688 pregleda 0 komentar(a)
Dom omladine u Bjeloševini, Foto: NVO
Dom omladine u Bjeloševini, Foto: NVO

Domovi omladine u Mjesnoj zajednici (MZ) Župa nikšićka koji su bili zapušteni polako se, zahvaljujući aktivnostima mještana i Savjeta MZ, ponovo privode namjeni. Rekonstruisani su domovi u selima Liverovići, Carine, Jugovići, Staro Selo i Dučice, u toku je rekonstrukcija doma u selu Bjeloševine, a planirani su radovi i na objektima u Morakovu, Kutima i Oblatnu.

“Do prije nekoliko godina domovi omladine po župskim selima bili su u veoma lošem stanju. Zahvaljujući, prije svega, donacijama mještana, kao i aktivnostima Savjeta MZ, stanje se drastično promijenilo. Pomogli su i pojedina privredna društva, lokalna samouprava, pojedinci, nevladine organizacije“, kazao je predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović.

U januaru je na Dom u Bjeloševini postavljena krovna konstrukcija, a prije nekoliko dana do objekta je, nakon 57 godina, dovedena voda. Akcija je realizovana zajedničkim angažovanjem mještana, MZ, lokalne uprave i preduzeća “Vodovod i kanalizacija“. Poseban doprinos dali su mještani Radovan Mirković, član Savjeta MZ, koji je učestvovao u radovima i donirao 200 eura i Slavko Korać, koji je omogućio da se iz njegovog domaćinstva priključi voda za Dom koji će imati priključak i sa vodovoda iz Morakova.

“Ostaje još unutrašnje uređenje. Rad na ovom Domu je još jedan primjer koji pokazuje da je zajedništvo glavno da bi akcije uspješno bile realizovane, i da kada se ima volje i tog zajedništva zajednica se može značajno unaprijediti. Jedan dio novčanih sredstava Savjet MZ i lokalna samouprava obezbijedili su i za radove na Domu omladine u selu Kuta, ali realizacija još nije počela“, kazao je Radulović.

Nada se da će i mještani Oblatna uspjeti da se organizuju poput njihovih komšija iz Bjeloševine kako bi radovi na objektu u tom selu, koji su započeti, bili uspješno privedeni kraju.

“Dom u selu Morakovo je potpuno zapušten. Prije pet-šest godina mještani su, sa tada osnovanom nevladinom organizacijom iz tog sela, počeli da grade drugi objekat, ali je sve to stalo. Savjet MZ će se aktivno uključiti da se i na ovom objektu nastave radovi iako njegovi gabariti nijesu baš realni za potrebe navedenog sela“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, sama činjenica da su domove gradili njihovi preci je dovoljan razlog što su krenuli u obnovu jer, kako je kazao, ko ne poštuje prošlost taj ne može imati ni uspješnu sadašnjost.

“Svi rekonstruisani objekti, kao i oni koje namjeravamo da rekonstruišemo, koristiće mještanima za lakše organizovanje raznih aktivnosti. U tim domovima se organizuju seoski zborovi, sastanci sa predstavnicima institucija, a domaćinstva ih već koriste za svadbe, rođendane, kulturno-umjetničke programe. U njima se održavaju i pomeni“.

Aktivnosti koje se u rekonstruisanim domovima već organizuju, prema riječima prvog čovjeka Mjesne zajednice Župa nikšićka, već su opravdale svrhu njihovog obnavljanja.

“Zaista sam zadovoljan i zahvalan, prije svega mještanima Župe, što se i pored drugih značajnih aktivnosti našlo prostora da obnovimo ove objekte koji su jedan od simbola naše zajednice”, poručio je Radulović.

Ministarstvo obnavlja kulu Volticu u Starom Selu

Svi stari objekti, smatra Radulović, zaslužuju revitalizaciju, a među njima se izdvaja kulturno-istorijski spomenik kula Voltica u Starom Selu.

“Prije dvije godine, Savjet MZ je pokrenuo inicijativu obnove kule Voltice. Radovi su počeli, ali su prekinuti zbog završetka administrativnih aktivnosti. Prije nekoliko dana dobili smo pisanu potvrdu od Ministarstva kulture da će radovi biti nastavljeni u aprilu ove godine”, kazao je Radulović.

Pošto će Ministarstvo nastaviti radove na obnovi kule Voltica, Radulović ističe da mu je jedan od prioriteta rekonstrukcija napuštenog i zapuštenog objekta u kome se nekada nalazila škola “Dušan Bojović”.

“U tom objektu se nastava izvodila od 1925. do 1973. godine. Već sam pokrenuo tu inicijativu i nadam se da će se u ovoj godini znati mogućnosti rješavanja ovog problema, koji ima težinu imajući u vidu činjenicu koliko je generacija i dobrih učenika i ljudi iznjedrila škola u tom objektu”.

Bonus video: