Na 14km od Bijelog Polja: Prave put, pa skijalište

94 pregleda 6 komentar(a)
Žarko Živković, Foto: Jadranka Ćetković
Žarko Živković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.12.2014. 20:49h

Direktor Direkcije za javne radove Žarko Živković je najavio da će najkasnije do kraja 2017. godine turisti i skijaši moći da koriste skijalište sa stazama i žičarama na Cmiljači, udaljenoj od Bijelog Polja svega 14 kilometara.

On je sa saradnicima i predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem obišao Jasikovac, gdje je obilježen početak radova na izgradnji puta prema Bjelasici - dionica Ravna Rijeka - Krstač - Jasikovac, što je istovremeno i početak valorizacije bjelopoljske strane Bjelasice. On je kazao da je za prvu dionicu od 5 kilometara, ugovoren posao sa podgoričkom firmom “Tošković”, od koje očekuju da će u proljeće asfaltirati taj dio, sa potpornim zidovima.

„Privodi se kraju izrada glavnog projekta od Jasikovca do Cmiljače. Nije u pitanju samo skijalište, staze, već mora postojati saobraćajna infrastruktura, put sa pet i po metara širine kolovoza, sa dvije saobraćajne trake. Dogodine ćemo raspistati tender za izgradnju baznog naselja na Cmiljači“, kazao je Živković i dodao da će se sa dovođenjem struje, vode, telefona, stvoriti početni preduslovi infrastrukture da bi se moglo krenuti u izgradnju žičare u 2017.

To će ujedno biti prva faza projekta u kojoj će biti završeno tri kilometra staza, dok će ukupan projekat premašiti 20 miliona eura. Druga faza podrazumijeva osnježavanje i topove za snijeg. Dogodine će biti asfaltirano još osam kilometara puta, a dio infrastrukture finansira Vlada.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je kazao da početak valorizacije Bjelasice ima višestruki značaj.

"To nije samo otvaranje turističkog potencijala, već i u punom smislu otvaranje agropotencijala Bjelasice” , kazao je on.

Bonus video: