Na Barutani 2 godine ni kapi sa česama

Iako su na obali Skadarskog jezera, 450 domaćinstava na području Barutane muku muče s vodom
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 20:49h

Iako su na obali Skadarskog jezera i nadomak gradskog centra, iako se sa područja njihove MZ iz Boljesestre vodom napaja cijelo primorje, stanovnici donje Lješanske nahije, odnosno Mjesne zajednice Barutana, pune dvije godine muku muče sa suvim slavinama.

Dug za struju od 200.000 eura isključio je pumpu u njihovom seoskom vodovodu juna 2010. i od tada se 450 domaćinstava na ovom području snalaze kako znaju i umiju da obezbijede vodu.

Posljedice tog problema su upečatljive - i samo letimičan pogled na bašte i štale mještana svjedoči koliko su štete pretrpjeli stočarstvo i poljoprivreda u ovom dijelu opštine.

"Stalno nam se obećava da će problem biti riješen, a rješenje se prolongira u nedogled. Već sada imamo ogromne štete, prepolovljen je stočni fond, stradali su zasadi vinove loze, duvana, voća i povrća. U situaciji smo da je dug od vodovoda prema EPCG 200.000 eura, dok je dug mještana za potrošenu vodu 25.000 eura, a imali smo dva čovjeka koji su bili plaćeni da prikupljaju pare od mještana za vodu.

Umjesto da se naš problem sa vodom za sva vremena riješi povezivanjem na regionalni vodovod tokom njegove gradnje jer je na našoj teritoriji, naš je vodovod 2006. povezan sa Marezom, ali ne da dobija vodu iz nje, već da se iz naše kaptaže tamo preusmjerava voda ako zafali. Ništa drugo u svemu ovome nije učinjeno, sem što je JP Vodovod popravilo pumpe, ali, vode i dalje nemamo", ističu „Vijestima“ nezadovoljni mještani.

Oni dodaju i da je nova cijena vode od 40 centi po kubiku visoka „a i prije toga je bila skuplja nego u gradu i do tri puta“. Lokalni vodovod je inače izgrađen prije 24 godine samodoprinosom mještana koji su punih pet godina za gradnju izdvajali po tri odsto od plate.

Potrošena voda je plaćana prema stanju na vodomjerima, a račune su ispostavljali i novac prikupljali dvojica članova rasfomiranog odbora za gazdovanje vodovodom.

Tako prikupljeni novac je prebacivan EPCG za plaćanje utrošene struje na postrojenju. U međuvremenu, otkako je isključena struja pumpnim postrojenjima, brigu o lokalnom vodovodu preuzeo je Odbor MZ Barutana.

"Odbor MZ je sa JP Vodovod sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji predviđa da vodovod opravi i rekonstruiše naše vodovodno postrojenje, da održava njegovu tehničku ispravnost, da naplaćuje potrošenu vodu i taj novac uplaćuje na račun MZ kako bismo ga transferisali EPCG za utrošenu struju.

Sa 35.000 eura, Vodovod Podgorica je već opravio crpno postrojenja u kaptaži Lisica, a u Gornjim Kokotima je rezervoar od 400 kubika, tako da je u funkciji, voda može poteći sjutra, samo da se izmiri dug za struju. Ugovorom je predviđeno da kubik ove vode košta 40 centi", kaže predsjednik odbora MZ Barutana Ivan Vukčević.

On je ispred odbora MZ zamolio za pomoć ministarstva ekonomije i poljoprivrede, te Glavni grad.

Glavni grad je saglasan da preuzme dio duga a ministarstvo ekonomije da preuzme razliku, s tim da se unutar MZ riješi dug mještana od 20.000 eura za utrošenu vodu, koliko je iznosio na dan isključenja struje na postrojenju juna 2010.

Nadaju se rješenju do ljeta

Lokalni vodovod već jednom ranije napravio je dug za struju od 200.000 eura, no, to je do ljeta 2008. riješeno uz pomoć Glavnog grada. Na pitanje “Vijesti” kako je onda ponovo za dvije godine nastao toliki račun, Vukčević je rekao da je krađa vode, odnosno neplaćanje računa za vodu prvi uzročnik, a sem toga, EPCG za ovo postrojenje potrošnju fakturiše po industrijskoj tarifi za što nema osnova. - Ranije je tako za tri mjeseca 2008. bilo obračunato troškova po 15.000 eura za struju, što bi značilo da pumpe ne prestaju da rade. U svakom slučaju, nemamo precizne termine, ali, nadamo se da ćemo do ljeta ipak dobiti vodu - kazao je Vukčević.

Galerija

Bonus video: