Na bečićkoj plaži niče mali grad

MORT dao UTU kiparskoj firmi za turističko naselje, čime će biti nastavljena ekspanzija gradnje u Bečićima, gdje je DUP-om predviđena gradnja čak tri i po miliona kvadrata stambenog, hotelskog i apartmanskog prostora
12493 pregleda 13 komentar(a)
Prostor predviđen za gradnju hotelskog kompleksa u, Foto: Vuk Lajović
Prostor predviđen za gradnju hotelskog kompleksa u, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je kompaniji “Adriatic estate investments“ urbanističko-tehničke uslove za izgradnju luksuznog hotelskog rizorta “Capital estate“ na samoj bečićkoj plaži. Riječ je o zemljišnom kompleksu od šest hektara, između hotela „Splendid“ i “Naftagas“ na kome je urbanističko-arhitektonskim rješenjem, koje je prije nekoliko godina usvojila Vlada, predviđena gradnja hotela sa depadansima, vilama, apartmanima i pratećim sadržajima.

Time će biti nastavljena ekspanzija gradnje u Bečićima, gdje je važećim Detaljnim urbanističkim planom “Bečići“, trenutno najvećem gradilištu, predviđena gradnja čak tri i po miliona kvadrata stambenog, hotelskog i apartmanskog prostora. Skupština opštine nije krajem oktobra uspjela da donese odluku o uvođenju moratorijuma za Bečiće, jer za to nije bio dio vladajuće koalicije iz redova Demokratskog fronta. I dok su Demokrate, URA i Crnogorska, bile jednoglasne da se zaustavi betoniranje Bečićke plaže, u DF su ostali uzdržani, pa do obaranja plana nije došlo, jer su protiv glasali odbornici opozicije iz redova DPS i SD. To je dovelo do krize unutar koalicije.

Od tada Opština Budva je izdala na desetine saglasnosti na gradnju višespratnica u Bečićima.

Izdatim urbanističkim uslovima, kako se navodi, na pet urbanističkih parcela, MORT je, pozivajući se na važeća planska dokumenta, “Adriatic estate investments“ dozvolio gradnju turističkih objekata visoke kategoprije sa četiri i pet zvjezdica Na prvoj urbanističkoj parceli predviđeno je da se bude hotel sa pet zvjedica u okviru budućeg turističkog naselja. Hotel će imati 270 turističkih jedinica. Na drugoj i trećoj urbanističkoj parceli predviđena je gradnja depadansa vila i apartmana u okviru turističkog naselja, na četvrtoj urbanističkoj parceli su planirani objekti za pružanje usloga hrane i pića, odnosno restorani, poslovni prostori u funkciji budućeg hotela i plaže, dok peta urbanistička parcela je namijenjana za otvorene bazene, kao i o ostale rekreativne sadržaje.

Ukupna bruto-građevinska površina turističkog naselja je 103 hiljade kvadrata

Atraktivno parče zaleđa Bečićke plaže, prije gotovo 14 godina kupila je tadašnja majka firma “Capital estate“ sa Kipra. Na svim lokacijama je upisana hipoteka od sto miliona eura na ime kiparske firme.

“Plac u Bečićima od plaže dijeli samo pješačka staza, koja vodi ka Starom gradu Budva na jednoj i ribarskom selu Rafailovićimi i pješčanoj plaži Kamenovo na drugoj strani. Veličina parcele je 61.000 kvadrata, od čega 42.000 kvadrata ispod magistralnog puta, a ostatak od 19.000 kvadrata iznad njega. Mali potok na donjoj parceli i prelijepa šuma palmi, hrastova i maslina na gornjoj parceli čini ovu lokaciju savršenom za razvoj odmarališta visoke kategorije, namijenjenog prvenstveno porodicama, individualnim i biznis putnicima. Veličina parcele, zajedno sa brojnim sadržajima koje će budući moderan kompleks imati, učiniće ovaj projekat samodovoljnim i svojevrsnom destinacijom, ne samo za goste kompleksa, već i za lokalno stanovništvo“, piše na sajtu kompnije “Capital estate“.

Zemlju u Bečićima “Capital estate” je 2006. trgovala od mještana i Opštine. Najprije su od mještana kupili četiri hektara, a zatim od Opštine tražili da kompletiraju parcelu, trgujući na taj način 6.000 kvadrata po cijeni od 210 eura po kvadratu. Iste te godine na javnoj licitaciji Opštine, firma kupuje dodatnih 16.000 kvadrata, plaćajući kvadrat po 230 eura. Zemljište je bilo neurbanizovano. Opština je od prodaje inkasirala četiri i po miliona eura. Ministarstvo održivog razvoja je prije dvije godine za lokalitet u Bečićima raspisalo je međunarodni konkurs za za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta Capital Estat.

Tri firme gazduju sa 200 hiljada kvadrata

Capital Estate osnovala je 2005. kiparska firma Felixport Enterprises Limited, koji je na Budvanskoj rivijeri pokupovala čak 200 hiljada kvadrata zemlje na tri lokalcije - Kuljače, Bečići i Crvena glavica, lokalitet Pasja jama. Međutim, kiparska kompanija “Felixport enterprises limited” prije tri godine formirala je tri firme, kojima je povjerila upravljanje nekretninama na području Budve. Umjesto dotadašnjeg “Capital estate” u katastarskoj evidenciji kao vlasnik kompleksa od 32 hiljade kvadrata na Crvenoj glavici uknjižena je nova firma ”Crvena glavica investment”, zemljištem od 100.000 kvadrata u selu Kuljače upravlja firma “Kuljača investment”, a atraktivnim kompleksom od 61 hiljade kvadrata na samoj bečićkoj plaži” kompanija “Adriatic estate investment”.

Bonus video: