Na Ćemovskom polju sa borova čiste litijaš

Borov litijaš, poznat i pod nazivom borov četnik, jedan je od najvećih štetočina bora. Najčešće napada crni bor, ali i alepski, primorski i brucijski
460 pregleda 2 komentar(a)
Ćemovsko polje, Foto: Luka Zeković
Ćemovsko polje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.03.2017. 20:40h

Ekipe gradskog preduzeća „Zelenilo“ ovih dana rade na suzbijanju borovog litijaša na Ćemovskom polju, gdje je zabilježeno najveće prisustvo ovog štetnog insekta.

Borov litijaš, poznat i pod nazivom borov četnik, jedan je od najvećih štetočina bora. Najčešće napada crni bor, ali i alepski, primorski i brucijski.

Stručne ekipe „Zelenila“ su, saopšteno je iz te institucije, proteklih nekoliko mjeseci u kontinuitetu radili na uklanjanju gnijezda četnika, od park-šume na Ćemovskom polju ka podvožnjaku prema Zeti, u Zlatičkoj šumi, kod trim staze kod Distributivnog centra, u Ulici 4. jula, Šarla de Gola, kao i u gradskim parkovima i dvorištima škola.

„Kako su posljednje nekolike zime bile veoma blage postojala je prognoza od naših stručnih lica da će se ova štetočina značajno proširiti, te smo stoga, u okviru našeg Društva, formirali ekipe koje su pravovremeno i u skladu sa našim mogućnostima reagovale“, kazala je pomoćnica izvršne direktorke „Zelenila“ Tijana Perović.

Litijaš primarno napada slabija stabla, ali kada je njihov broj značajniji, napada i potpuno zdrava stabla bora.

„Napadnute grane se za veoma kratko vrijeme osuše, a ukoliko se to ne spriječi, može dovesti do propadanja vijelog stabla. U vrijeme masovne pojave može nanijeti velike štete šumama“, pojasnila je Perovićeva.

Gnijezda litijaša, radnici „Zelenila“ uklanjaju mehanički, uz pomoć specijalnih makaza. Hemijsko tretiranje nije dozvoljeno kako se ne bi narušila biološka ravnoteža.

Pored evidentne štete koju pričinjava borovima, gusjenice litijaša mogu biti opasne i za ljude sklone alergijama. Osim za ljude, štetan je i za životinje, naročito za pse.

Nekoliko vlasnika pasa na društvenim mrežama je navelo da su nakon kontakta sa gusjenicom psima oticali njuška i jezik, kao i da su zbog jake alergijske reakcije morali da hitno posjete veterinara.

Bonus video: