Na četiri plaže u Kotoru i Tivtu postavljene prese za reciklažu limenki

Reciklabilni materijali koji budu sakupljeni će se uputiti na reciklažu po vrsti materijala
95 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 13:11h

Na četiri plaže u opštinama Tivat i Kotor danas su postavljene ručne prese za presovanje aluminijumskih limenki, čime je počela primjena projekta Edukacija o selektivnom odlaganju otpada.

Prese su, kako je saopšteno, postavljene na plažama Plavi horizonti i Kalardovo u Tivtu, kao i na plažama Baywatch, Grota i Pirat u Kotoru.

„Danas smo na izabrane četiri plaže, od kojih su tri u sistemu plaža sa plavim zastavicama, postavili ručne prese u koje će zainteresovani građani moći da ubace svoje iskorišćene limenke i presuju ih. Na ovaj način u značajnoj mjeri će se smanjiti količina aluminijumskog otpada koji završava u kantama za smeće na plažnim barovima, odnosno kasnije u kontejnerima. U cilju uključivanja što većeg broja građana u ovaj projekat, uključili smo se i u realizaciju završne večeri Kotorskog festivala, kada će na četiri lokacije u Starom gradu biće postavljene kante za selektivno odlaganje otpada“, saopštio je izvršni Milan Matović direktor preduzeća Recomont, koje je nosilac projekta.

Reciklabilni materijali koji budu sakupljeni će se uputiti na reciklažu po vrsti materijala.

“Nadamo se da će ovaj projekat zaživjeti i da ga naredne godine možemo proširiti i na više opština”, rekao je Matović.

Iz Recomonta su pozvali građane da se u što većem broju uključe u ovaj projekat i podsjetili da je limenka pakovanje za piće koje se najviše reciklira na svijetu, kao i da može da se reciklira 100% i to beskonačan broj puta, a da pri tom ne izgubi na kvalitetu.

Reciklaža limenki smanjuje potrošnju prirodnih resursa, a ujedno se smanjuje količina otpada koja nastaje u domaćinstvu, poslu ili kafiću, poručili su organizatori.

Institucionalni pokrovitelji projekta su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine, a partneri na projektu su javna komunalna preduzeća iz Kotora i Tivta, ReCan fondacija i Ecom, nacionalni operater za dodjelu plavih zastavica.

Bonus video: