Na FPN prikazan film "Svjedoci": Priča o ratnim zločinima izmamila suze

Dokumentarc nikog nije ostavio ravnodušnim zbog ispovijesti zaštićenih svjedoka o ubistvima i zvjerstvima koja su počinili pripadnici Posebnih jedinica policije Srbije i paravojne formacije "Šakali" tokom rata na Kosovu
5 komentar(a)
Panel diskusija FPN, film Svjedoci, Foto: Zoran Đurić
Panel diskusija FPN, film Svjedoci, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2014. 21:51h

Dokumentarni film "Svjedoci", o ratnim zločinima nad stanovništvom albanske nacionalnosti na Kosovu, prikazan je preksinoć u sali Fakulteta političkih nauka u Podgorici.

Projekciju filma organizovali su Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Udruženje studenata političkih nauka MAPSS.

Film je studentima FPN-a dočarao prilike u Srbiji, kad je u pitanju loša primjena programa zaštite svjedoka i politička i institucijonalna nezainteresovanost za rješavanje pitanja ratnih zločina.

Dokumentarc nikog nije ostavio ravnodušnim zbog ispovijesti zaštićenih svjedoka o ubistvima i zvjerstvima koja su počinili pripadnici Posebnih jedinica policije Srbije i paravojne formacije "Šakali" tokom rata na Kosovu.

Panel diskusija

Nakon filma, upriličena je i panel diskusija "Suočavanje sa prošlošću i odgovor države prema onima koji govore o zločinima", na kojoj su govorili predstavnici CGO-a i MAPSS-a da liborka Uljarević i Dragana Čomagić, ko-autori filma Ivana Lalić Maj dak i Miloš Teodorović, ali i bivši zaštićeni svjedoci Slobodan Stojanović i Jovan Golubović.

Među studentima, koji su prisustvovali panelu, bilo je i onih kojima je priča o ratnim zločinima izmamila suze.

Uljarevićeva je, između ostalog, kazala da loši događaji u Srbiji po pitanju zaštite zaštićenih svjedoka mogu da budu snažna opomena i za Crnu Goru. Majdak je istakla da u Srbiji i sa albanske strane nema političke volje da se ratni zločini rasvijetle.

"Ni televizije u Srbiji neće da emituju dokumentarac. Uspjeli smo samo da ga prikažu na B92", kazala je Majdak. Njen kolega Teodorović dodao je da se društvo mora baviti ratnim zločinima, zbog generacija koje dolaze.

Prijetnje, bombe...

Bivši zaštićeni svjedoci Stojanović i Golubović na panelu su iznijeli dio problema, koje su trpjeli nakon što su svjedočili o zločinima.

"Prijećeno mi je. Bačena mi je bomba i isječene su mi gume na automobilu. Čak je protiv mene podnijeta i prijava za ugrožavanje sigurnosti samo zato što sam ljudima iz državnih organa, koje su uticali da se zločini ne rasvijetle, rekao ničija nije do zore gorjela", kazao je Stojanović. Golubović je dodao da su ih zvali i srpskim izdajnicima.

"Jednostavno ne možete sa tim da živite. Gledamo se u oči nakon Kosova, a svako svakom zna šta je radio...", rekao je između ostalog Golubović

Bonus video: