Na Gorici posječena četiri čempresa stara četrdesetak godina

Na istom mjestu tokom ljeta bila dva požara
52 pregleda 8 komentar(a)
Gorica, čempresi, Foto: Ivan Čađenović
Gorica, čempresi, Foto: Ivan Čađenović
Ažurirano: 16.12.2015. 18:06h

Nepoznati počinioci posjekli su četiri čempresa, stara četrdesetak godina, na padinama brda Gorica iznad Ulice Veliše Mugoše kod Vezirovog mosta u Podgorici.

Reporter “Vijesti” juče je vidio oborena zelena stabla dužine do pet metara, a po mirisu smole, moglo se zaključiti da su čempresi nedavno posječeni.

Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, koji su pronašli posječena stabla, i gradsko “Zelenilo” podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog nelegalne sječe stabala.

“Kasno juče dobili smo fotografije posječenih stabala čempresa. Posječena su četiri zdrava, velika i najmanje 40 godina stara čempresa”, kazao je predstavnik Udruženja Zoran Bojović.

Sumnja se da je riječ o organizovanom devastiranju dijela brda iznad Vezirovog mosta, jer su se na istoj lokaciji u kratkom periodu tokom ljeta dogodila dva požara.

“Odsječena stabla se nalaze na rubu opožarenog dijela brda od septembra i avgusta. Dakle, više je nego jasno da se radi o namjeri da se ovaj dio brda devastira, očisti od šume i vjerovatno, u nekoj bližoj budućnosti, "urbanizuje". Prostor koji je ljetos zahvatio požar dug je nekih 400 metara i nalazi se na samom rubu guste šume. Upravo je to jedan od provjerenih metoda kako oteti Gorici površinu”, kazao je Bojović.

Na pedesetak metara od odsječenih stabala nalazi se pilana, a radnici su “Vijestima” kazali da ne znaju ko je mogao odsjeći čemprese.

Direktorica „Zelenila” Radmila Vujošević kazala je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica, što je uobičajena procedura u ovakvoj situaciji, ali da su nemoćni da učine više.

Ona je kazala da je ovo prvi slučaj nelegalne sječe na Gorici u proteklih nekoliko godina, dok su prošle godine najveće sječe zabilježene na Ćemovskom polju.

Bojović je najavio da će njegovo Udruženje preduzeti dodatne aktivnosti da se taj dio brda zaštiti.

Bonus video: