Na ime koncesija za vodu: Kolašinu vratili 30-ak hiljada eura

U Kolašinu sumnjaju da su pštećeni i za koncesije za šumu...
119 pregleda 0 komentar(a)
Goran rakočević (novine), Foto: Dragana Šćepanović
Goran rakočević (novine), Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.11.2017. 17:36h

Kolašinu je vraćena trećina od 100.000 eura, koje su tokom minulih pet godina četiri koncesionara za vode uplatili drugim opštinama.

Vraćanje novca uslijedilo je nakon rješenja Poreske uprave, pa opštine Bijelo Polje i Podgorica periodično vraćuju iznos koji su greškom dobili, tvrde u kolašinskoj lokalnoj upravi.

Da su uskraćeni za naknade za koncesije, u kolašinskoj lokalnoj upravi ustanovili su proljetos upoređujući analitičke kartice fabrika vode „Aqua biance“, „Water group“, „ Lipovo“ i „Gorske“, sa uplatatama dospjelim na račun trezora Opštine.

U kolašinskoj lokalnoj upravi pretpostavljaju da su oštećeni za veći iznos kada je riječ o koncesijama za šume. Sekretar za finansije Goran Rakočević još u januaru se obratio Upravi za šume tražeći na uvid ugovore sa koncesionarima, ali odgovor još nije dobio.

“Ne možemo bez odgovora Uprave za šume, to jest uvida u koncesione ugovore, ustanoviti tačan iznos. S obzirom da ovoliko dugo ne odgovoraju, imam osnova da sumnjam da nešto kriju. U najmanju ruku, mislim da je to neodgovorno ponašanje jedne državne institucije. Iznose za koncesiju za vode nam je bilo lakše utvrditi, jer znamo koliko je fabrika vode. Teže je s koncesijama za šumu, jer ne znamo ni koliko je ni koji su koncesionari”.

Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opštini se ustupa 70 odsto prihoda od koncesionih naknada za korišćenje prirodnih bogatstava koja se nalaze na njenoj teritoriji, dok ostatak pripada državi. Greškom “Prve banke”, lani je više od 200.000 eura poreze na promet nepokretnosti od prodaje hotela “Lipka”, uplaćeno Podgorici. Poslije intervencije iz kolašinske uprave, novac je u ratama vraćan.

Bonus video: