Na jednoj strani ulice grade, sa druge ih gledaju i čekaju plan

Ustavni sud je 2017. godine donio Odluku da proglasi nevažeće pojedine DUP-ove, u Službenom listu objavljena je u oktobru 2017, a propisuje se da su određeni planski dokumenti, kojima je pojedinačno određeno vrijeme važenja pet godina, prestali da važe
2435 pregleda 0 komentar(a)
Nevažeća brojna planska dokumenta na teritoriji Podgorice (ilustracija), Foto: Shutterstock
Nevažeća brojna planska dokumenta na teritoriji Podgorice (ilustracija), Foto: Shutterstock

Građani i investitori i dalje ne mogu da grade kuće i objekte u mnogim naseljima Podgorice, jer još nijesu usvojena brojna planska dokumenta.

Mještani Tološa, koji žive u Ulici Milana Raičkovića, mjesecima pokušavaju da saznaju kada će Detaljni urbanistički plan (DUP) za njihovo područje biti usvojen, kako bi legalizovali kuće, počeli gradnju ili neke druge aktivnosti.

Kako granica DUP-a prolazi sredinom sporne ulice, u praksi je situacija takva da mještani sa jedne strane ulice ne mogu da grade, a njihove komšije preko puta mogu.

Dio ulice, za koji ne postoji planski dokument, obuhvaćen je DUP-om “Tološi -2” izmjene i dopune.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje kada će taj DUP biti usvojen, kao i koliko još planskih dokumenata čeka na usvajanje.

Ustavni sud je 2017. godine donio Odluku da proglasi nevažeće pojedine DUP-ove, u Službenom listu objavljena je u oktobru 2017, a propisuje se da su određeni planski dokumenti, kojima je pojedinačno određeno vrijeme važenja pet godina, prestali da važe. Zbog toga je potrebno da se ponovo sprovodi čitava procedura za izradu pojedinih DUP-ova, kao što je na primjer za područje grada Nova varoš, dio Zabjela, Tološa...

Prema proceduri, Ministarstvo održivog razvoja i turzima treba da da saglasnost na nacrte dokumenata za ta područja, zatim lokalna samouprava mora ponovo da organizuje javne rasprave, pa da nakon dobijanja saglasnosti od nadležnih na finalnu verziju uputi dokument na usvajanje Skupštini Podgorice. Iako su iz Glavnog grada tvrdili da to neće stvoriti problem, nedavni slučajevi pokazali su da građani, investitori, pa i organi državne uprave i javne ustanove ispaštaju. Mještani Ulice Branka Miljkovića, iz podgoričkog naselja Zabjelo, ranije su apelovali na nadležne i pisali peticiju da izgrade dječije igralište i park, kako bi brojni mališani imali bezbjedno mjesto za igru.

Međutim, iz Glavnog grada su im odgovorili da je park bio predviđen DUP-om za taj dio Podgorice, ali da je planski dokument poništen i da je u toku izrada novog.

“Vijesti” su ranije objavile da Uprava Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) lani nije mogla da dobije urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju dijela krova,

Razlog za odbijanje zahtjeva bio je taj što je detaljni urbanistički plan za to područje - “DUP Nova Varoš”prestao da važi i ne nalazi se u registru planskih dokumenata MORT-a.

Iz CNP-a su željeli da rekonstruišu krov, jer kako su naveli na dijelu iznad gledališta postoje problemi u funkcionisanju izolacije. Glavni grad je početkom aprila ove godine odbio da izda urbanističko-tehničke uslove i za rekonstrukciju zgrade Predsjednika i ministarstava finhansija i vanjskih poslova u centru grada. Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada to je učinio jer se zgrade tri institucije nalaze u zahvatu nevažećeg Urbanističkog projekta, koji je prestao da važi 2014. godine. U zahtjevu Uprave za imovinu pisalo je da su rekonstrukcija i adaptacija zgrada institucija planirana u okviru Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama, a za čiju realizaciju je zaduženo Ministarstavo ekonomije. Prema zahtjevu, planirano je postavljanje termo i hidroizolacije na krovu i u podrumskim prostorijama, zamjena fasadne stolarije, sanacija fasade, instalacija sistema grijanja i hlađenja, zamjena svjetiljki, zamjena postojećeg dizel električnog agregata, rekonstrukcija sanitarnih čvorova, ugradnja liftova i rampe za osobe smanjene pokretljivosti, moleraj.

Postupak izrade obustavljen za 35 planova

Na sajtu Glavnog grada nalazi se spisak 35 planskih dokumenata čiji je postupak izrade, kako se navodi, obustavljen.

Među tim planovima su između ostalih DUP “Blok V-dio” - izmjene i dopune, “Momišići A”-izmjena i dopuna, “Univerzitetski centar”. Ne važi ni DUP “Drač – putnički terminal”-izmjene i dopune, “Golubovci centar – staklenici”-izmjene i dopune”, “Goričani Berislavci – dio A”, Urbanistički plan “Kasarna Morača”-izmjene i dopune.

Za DUP “Tološi 2”, kao i još 21 planski dokument, na sajtu se navodi da se rade po posebnom postupku.

Na tom spisku su između ostalih DUP “Donja Gorica”, “Momišići A”, “Gorica C”, “Drač Vatrogasni dom”...

Bonus video: