Na Klinici za bolesti srca u 2019. urađeno 356 operacija, Eraković: Smanjene liste čekanja

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković rekao je da Klinika za bolesti srca ima 190 zaposlenih, od kojih je 42 ljekara i da su ankete u kojima je učestvovalo 6.000 pacijenata pokazale da pacijenti imaju samo pohvale za kompletno osoblje...
830 pregleda 0 komentar(a)
Bulatović i Eraković, Foto: Luka Zeković
Bulatović i Eraković, Foto: Luka Zeković

Na Klinici za bolesti srca tokom prošle godine urađeno je 356 operacija, dok je u ambulantama pregledano 18.630 kardioloških pacijenata.

To je saopšteno na konferenciji Kliničkog centra (KC), čija je tema predstavljanje rezultata Klinike za bolesti srca.

Direktor KC Jevto Eraković rekao je da ta klinika ima 190 zaposlenih, od kojih je 42 ljekara i da su ankete u kojima je učestvovalo 6.000 pacijenata pokazale da pacijenti imaju samo pohvale za kompletno osoblje...

On je ocijenio da je rad Klinike dobar, što pokazuje smanjenje listi čekanja za preglede i operacije..

Direktor Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović rekao je da je od 2003. godine do kraja prošle godine urađeno 5.000 operacija na otvorenom srcu.

Bulatović je kazao da se u Centru za kardihirurgiju prosječno uradi 350 operacija, a da je prošle godine urađeno 356, od kojih su 27 hitne.

Kazao je da je lani u Centru za kardiologiju hospitalizovano 5.752 pacijenata, a u ambulantama pregledano 18.630.

"Liste za kardiohirurgiju se ažuriraju jednom mjesečno i zadnja je bila 31. januara. Ona pokazuje da ima 26 pacijenata koji operaciju čekaju tri do četiri mjeseca, a hitnu kardiohirušku operaciju čeka 87 pacijenata. Period čekanja je od 30 do 45 dana“, istakao je Bulatović.

Rekao je da jedan pacijent čeka na transplantaciju srca, ali da je zbrinut i trenutno stabilan, te se čeka "unapređenje sistema za transplantaciju i oslanjanje na Eurotransplant".

Bulatović je kazao da su prethodnih godina nastojali da uvedu nove dijagnostičke i terapijske proceudre.

"U oblasti neinvazivne kardiologije u posljednjih nekoliko godina su implementirana transezofagealni ulatrzvuk srca, stres eho test, dobutamisnski test, adenozinski test, ergospirometrija, kao i NMR srca koja je implementirana nabavkom novog aparata za magnetnu rezonancu"...

Bulatović je rekao da imaju saradnju sa klinikom u Milanu o komplikovanim hirurškim operacijama srčanih mana i da njihov kardiohirurg dolazi u KC i operiše sa crnogorskim kolegama.

Bonus video: