Na kupalištu kod Tivta pronađen uginuli delfin

Na tijelu uginulog delfina nema uočljivih fizičkih povreda, osim par manjih ogrebotina na desnom boku
71 pregleda 0 komentar(a)
delfin Tivat, Foto: Siniša Luković
delfin Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.02.2012. 13:08h

Na plaži Kalardovo kod Tivta u plićaku je pronađen uginuli delfin.

Morskog sisara dugog 2,18 metara i teškog preko 90 kilograma pronašli su zakupci ovog kupališta, braća Dragan i Dejan Marić iz Tivta koji su odmah pozvali Institut za bilogiju mora iz Kotora i nadležne u Opštini Tivat.

Uginuli sisara koji je pronađen na Kalardovu pripada vrsti takozvanih prugastih delfina kakvi su dosta česti u Mediterani i na Jadranu

Na tijelu uginulog delfina inače, nema uočljivih fizičkih povreda, osim par manjih ogrebotina na desnom boku.

"Mogući uzroci smrti su trauma i unutrašnje povrede od možda neke podvodne eksplozije kakva nastaje prilikom krivolova ribe dinamitom, ili bolest jer su i delfini kao ljudi, podložni raznim virusnim ili bakterijskim infekcijama. Uzrok uginuća se može utvrditi samo autopsijom, ali mi nažalost nemamo mogućnosti da to učinimo, pa će leš biti predat Komunalnom preduzeću", kazao je "Vijestima" Zdravko Ikica iz kotorskog Instituta za bilogiju mora koji je izašao na lice mjesta i pregledao uginulog delfina.

Inače, uginuli sisara koji je pronađen na Kalardovu pripada vrsti takozvanih prugastih delfina (Stenella coeruleoalba), kakvi su dosta česti u Mediterani i na Jadranu.

Ova vrsta delfina može narasti do 2,6 metara dužine i težiti do 160 kilograma, a životni vijek joj je između 55 i 60 godina.

Ova vrsta morskih sisara inače, zaštićena je sa više međunarodnih sporazuma i propisa o očuvanju migratornih vrsta.

Bonus video: