Na leđima mališana i preko pet kilograma

Teške školske torbe uzrokuju deformitet kičme i stopala, ljekari preporučuju anatomske ruksake
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 20:13h

Školsku torbu tešku tri kilograma i 200 grama juče je nosio prvak jedne od podgoričkih osnovnih škola težak svega 22 kilograma. Težinu đaka i torbi “Vijesti” su izmjerile i za mališane drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Vaga je pokazala da učenik drugog razreda težak 26 kilograma nosi torbu tešku tri kilograma i 600 grama, trećak koji ima 29 kilograma nosio je četiri i po kilograma, dok su leđa učenika koji pohađa četvrti razred, teškog 36 kilograma, bila opterećena sa 5 kilograma i sto grama. Nevolje prvaka su manje jer udžbenike u ponedjeljak ostavljaju u učionicama, pa nemaju obavezu da ih nose kući, osim vikendom.

Da teška đačka torba nosi velike nevolje i opasnosti po zdravlje djeteta upozoravaju i ljekari. Pedijatrica podgoričkog Doma zdravlja Vesna Strainović–Lalović kazala je za "Vijesti" da su umor, bol u leđima i deformacije kičme najčešće posljedice teških školskih torbi.

"Djetinjstvo i pubertet su ključni periodi za rast i razvoj tijela i učenje pravilnog držanja. U najranijem školskom dobu razvijaju se leđni mišići. Zbog toga je važno izbjegavati loše navike koje bi mogle da prouzrokuju probleme u razvoju leđa i kičme”, upozorila je ona.

U prilog tome govore i podaci da rezultati redovnih sistematskih pregleda posljednjih godina pokazuju na učestalu pojavu lošeg tjelesnog držanja, deformiteta kičmenog stuba i stopala, čemu doprinose i neodgovarajuće školske torbe i njihovo nepravilno nošenje.

Strainović–Lalović kaže da većina djece koja polazi u školu još nema dovoljno jake mišiće kojima treba da nosi vlastito tijelo, a uskoro treba da ponese još i nekoliko kilograma knjiga i pribora.

“Težina školske torbe ne bi smjela da pređe 10 do 15 odsto težine djeteta, što znači da dijete koje ima 20 kilograma može nositi 2 do 3 kilograma bez opasnosti po zdravlje. Nastavnici mogu olakšati školske torbe svojim umjerenim zahtjevima o veličini i koricama svesaka, kao i pribora koji djeca koriste, naročito u nižim razredima osnovne škole”, preporučila je Strainović–Lalović.

Stručnjaci savjetuju da se povremeno kontroliše stanje kičme djece redovnim sistematskim pregledima za djecu predškolskog uzrasta u pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja, a kod školske djece sistematskim pregledima u osnovnim i srednjim školama.

Prevelika torba nosi opasnost od nošenja nepotrebnih stvari

Važnu ulogu u očuvanju zdravlja mališana igraju i njihovi roditelji koji im mogu pomoći pravilnim odabirom školskih torbi:

“Bitna je i sama veličina i težina torbe, koja se mora prilagoditi veličini i težini svakog pojedinačnog djeteta. Prevelika torba nosi opasnost od nošenja nepotrebnih stvari. Važna je i težina pernice - često je prepuna suvišnog pribora, olovaka i flomastera”.

Stručnjaci preporučuju školsku torbu u obliku ruksaka, na kojoj dio koji dolazi na leđa mora imati ravnu podlogu da bi se težina ravnomjerno rasporedila duž kičmenog stuba.

“Naramenice treba da budu široke i čvrste da ne bi padale sa ramena ili se usijecale u ramena. Dno ruksaka ne smije da ide ispod struka, a vrh ispod linije ramena. Najbolje je da postoji i kaiš koji se kopča oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca”, istakla je Strainović–Lalović.

Nije samo dovoljno izabrati dobru školsku torbu, već je i pravilno napuniti. Strainović–Lalović preporučuje da se veće i teže knjige stavljaju na leđnu stranu, a naprijed manje i lakše. Ona savjetuje roditeljima da njihovi mališani nose ruksak na oba ramena, nikako prebačen preko jednog ramena ili u ruci, kao i da djecu treba naučiti da, kada je to moguće, skinu torbu sa leđa i da pravilno drže svoje tijelo.

Ne kupujte veće torbe zbog opreme

Roditelji mogu naći i na internetu savjete za kupovinu školskih torbi.

Tako se sa različitih sajtova savjetuje da se u kupovinu ide sa djecom kako bi veličina torbe odgovarala njegovoj konstrukciji, da nema dodatne metalne aplikacije, oštre ivice ili dodatke od plastike, da ima “mačije oči” koje odbijaju svjetlost kako bi dijete bilo uočljivije u saobraćaju, kao i da roditelji ne treba da kupuju veće torbe zbog dodatnog pribora kao što su oprema za fizički i likovno.

Galerija

Bonus video: