Na mjestu stare kasarne gradiće 85.000 kvadrata stanova

Prema Nacrtu, na urbanističkoj parceli na uglu Bulevara Ivana Crnojevića i ulice Vaka Đurovića predviđena je izgradnja sedmospratnice
161 pregleda 0 komentar(a)
Kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
Kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.01.2018. 20:31h

Kompanija A nekretnine, slovenačke Abanke naručila je izradu Nacrta Urbanističkog projekta „Kasarna Morača”, kojim je predviđeno rušenje 15 postojećih objekata koji se nalaze na tom području od 12,20 hektara i izgradnja 148.277 metara kvadratnih novih sadržaja.

Anekretnine, vlasnik su katastarske parcele 2211/9 u sjevernom dijelu, nekadašnje kasarne „Morača” od 19.967 kvadrata.

To je zemljište početkom 2006. kupio HLT fond od vojnog fonda za 3,3 miliona.

Kasnije su ga založili za kredit kod Abanke, a kako ga nijesu vraćali, banka je oduzela zemljište i krajem prošle godine uknjižila ga na ime svoje firme.

Prema Nacrtu, na urbanističkoj parceli (UP) 1 na uglu Bulevara Ivana Crnojevića i ulice Vaka Đurovića u Podgorici predviđena je izgradnja sedmospratnice.

Sedmospratnica je predviđena i na UP2 u nastavku ulice Vaka Đurovića, dok je na obali iznad Milenijuma, a između budućih zgrada predviđena pješačka zona.

Za stanovanje, kako piše u dokumentu, predviđeno je 85.000 metara kvadratnih, turistički sadržaji će 15.000, a poslovni 48.2777 kvadrata.

Ranijim planom za tu lokaciju, bili su predviđeni i kulturni sadržaji, poput zgrade opere, brojnog zelenila.

Novim planom predviđena je izgradnja trga, kao i nekoliko podzemnih garaža. U dokumentu je obrazloženo da su od postojećih 15 objekata, 13 ruševine i dva objekta koja se koriste za poslovanje, ukupne bruto-razvijene građevinske površine oko 5005, 55 metara kvadratnih. Područje u okviru zahvata plana nije naseljeno.

Javna rasprava o Nacrtu dokumentu je u toku, a centralna je predviđena za prvi februar u 12 sati u Sekretarijatu za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine u ulici Vuka Karadžića.

Kako je obrazloženo Prostorno urbanističkim planom Glavnog grada predviđena je revizija za tu lokaciju. Glavni grad je prije desetak godina namjeravao na toj lokaciji da izgradi Milenijum siti centar.

Za izgradnju su bila raspisana i dva tendera, ali su bili neuspješni.

Od devet kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju, ponudu je dostavio samo HLT fond, dok je najozbiljniji kandidat na tenderu, mađarski gigant „Trigranit”, odustao 2008. godine od trke za izgradnju kompleksa zbog visoke cijene zemljišta od hiljadu eura za kvadrat.

Bonus video: