Na Orjenu opasnost od lavina

Starčević podsjeća da su preko zime planinarske staze zvanično zatvorene jer se markacije ne vide i to je dodatni razlog zbog čega bi to sada trebalo izbjegavati
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2018. 15:14h

Na Orjenu su moguće lavine, jer je pao novi snježni pokrivač u proteklih 24 sata i dostigao visinu do 120 centimetara, upozorava Željko Starčević iz Agencije za za razvoj i zaštitu Orjena.

“Snježni pokrivač je već dostigao znatnu visinu u višim djelovima iznad 1.200 metara, pa postoji objektivna opasnost za nastanak lavina jer je snijeg pao preko prethodnog koji je poravnao teren i pripremio mogućnost za nastanak lavina. One na krševitom terenu nisu česta pojava. ali u ovom slučaju kada su dva sloja snijega postoji ta mogućnost, pa bih apelovao da se kretanje tri dana nakon prestanka padavina izbjegava dok se snijeg dovoljno ne “slegne”, objašnjava Starčević.

Starčević podsjeća da su preko zime planinarske staze zvanično zatvorene jer se markacije ne vide i to je dodatni razlog zbog čega bi to sada trebalo izbjegavati.

Ovo ne bi trebalo da promjeni planirane događaje u okviru zajedničkog kalendara “Orjen, planina kraj mora”. Podsjetićemo tokom vikenda, u subotu, predviđeno je takmičenje u planinskom trčanju na snijegu, u okolini Vrbanja, gdje bojazni i od pojave lavina nema. Biće organizovana i pješačka tura, Sušćepan, Ratiševina i Mokrine.

Uprkos novom snijegu putni pravici u nižim predjelima su prohodni, pa nema problema u obavljanju djelatnosti u sektoru za održavanje puteva u Stambeno komunalnom preduzeću.

Galerija

Bonus video: