Na ovih 46 puteva je obavezna zimska oprema

Rukovodilac odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Sektoru policije, Dragan Klikovac objasnio je da je na putevima koji nijesu obuhvaćeni naredbom zimska oprema obavezna za sva motorna vozila samo ako postoje zimski uslovi, odnosno na putu ima leda, snijega i poledice
208 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2015. 18:56h

Naredba na kojim putevima u Crnoj Gori će do 31. marta biti obavezna zimska oprema stupiće na snagu sjutra, a njom je obuhvaćeno 46 regionalnih i lokalnih puteva.

Rukovodilac odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Sektoru policije, Dragan Klikovac objasnio je da je na putevima koji nijesu obuhvaćeni naredbom zimska oprema obavezna za sva motorna vozila samo ako postoje zimski uslovi, odnosno na putu ima leda, snijega i poledice.

On je saopštio da je MUP donio naredbu na osnovu mišljenja Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Klikovac je objasnio da je u Zakonu o bezbjednosti promijenjen član kojim je bilo predviđena obavezna upotreba opreme za vrijema zimskih uslova, navodeći da se za određene kategorije vozila može predvidjeti upotrebu opreme nezavisno od uslova na putu.

On je rekao da novi pravilnik pod zimskom opremom predviđa lance za snijeg i pneumatike za zimsku upotrebu čija dubina šare mora biti najmanje četiri milimetra za sva vozila.

Klikovac je podsjetio da su 6. januara stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja kojima su predviđene značajne novine.

On je rekao da je za vozače početnike, odnosno one koji imaju manje od 12 mjeseci iskustva i mlađe, kao i 24 godine starosti Zakon predviđa veoma stroge kriterijumi, odnosno maksimalnu dozvoljenu brzinu do 70 kilometara na sat, a na autoputu do 100 kilometara.

Klikovac je kazao da Zakon za vozače početnike predviđa nultu toleraciju alkohola u krvi.

Novim zakonom se, kako je kazao Klikovac, predviđena naplata uviđaja 50 eura, za materijalnu štetu manju od hiljadu eura.

"Izmijenjen je dio regulative po kojoj auto škole mogu biti osnovane i ukoliko ne posjeduje vozilo već ga mogu zakupiti", kazao je Klikovac.

Prema njegovim riječima, olakšana je procedura registracije vozila, gdje se zahtjev podnosi lično ili preko stanice za tehnički pregled, a dokumenta i tablice se mogu podići lično ili putem stanica na osnovu ovlašćenja čime se smanjuju gužve na šalterima.

"Zakon predvidja da vozač može upravljati vozilom i nakon predaje zahtjeva za registraciju vozila u roku od 30 dana, a na osnovu potvrde koju izdaje Ministarstvo, odjeljenje za uprvane poslove", saopštio je Klikovac.

On je naveo da više nije obavezno isticati registracione naljepnica.

Klikovac je kazao da je značajno smanjena visine kazne za pravna i za fizička lica, a vozač koji u roku od osam dana plati novčanu kaznu oslobađa se trećine kazne.

"Predviđena je i kazna zatvora od 15 do 60 dana za vozače koji u krvi imaju više od dva promila alkohola u krvi", kazao je Klikovac.

Galerija

Bonus video: