Na ponte mogu svi, jer su javno dobro

Mještani kotorskih Glavata se žale da je kupalište ograđeno
275 pregleda 6 komentar(a)
ponte Kotor, Foto: Facebook
ponte Kotor, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.07.2018. 18:45h

Građanima nije ograničen pristup nijednoj ponti ili pristaništu, jer oni predstavljaju javno dobro, tvrde za “Vijesti” iz Jvanog preduzeća “Morsko dobro”.

I ove godine, ljetnja sezona iznova otvara pitanje turista i mještana o pravu na korišćenje ponti i plaža. Oni se žale da su ih nekad koristili bez ograničenja, a da sada nailaze na zabrane, nekad i fizičke.

“Kad vas oćeraju kad sa kakve ponte, jeste li probali zalit’ malo katrana noću” u šali na problem ukazuje Jovan M. Roganović, autor popularnih suvenira sa printom bokeških izraza.

Iz Morskog dobra podsjećaju da, prema Zakonu o državnoj imovini, a shodno tradiciji, plaže i ponte predstavljaju javno dobro, te da, prema tome, pristup njima ne može biti zabranjen.

“Obala i more čine javno, a ponegdje i opšte dobro, što znači da su u opštoj upotrebi i jednako dostupni svima i pod istim uslovima”, kazali su iz Morskog dobra.

Za ponte, međutim, planovima može biti utvrđen i poseban režim korišćenja - za obavljanje privredne djelatnosti i vezivanje plovila. Takav je slučaj sa pontom u kotorskom naselju Glavate, zbog koje su se nedavno u Facebook grupi Planeta Kotor mještani žalili, navodeći da je ograđena metalnom ogradom i da joj pristup nije moguć. Zakupac Danilo Jokić je objasnio da na ponti postoji kapija, ali da ona nije zaključana, te da je lokacija u planu privremenih objekata klasirana kao pristanište i privezište manjih brodova, gdje je “pristup ograničen”.

“Svi imaju pristup istom, ali su kupanje i pecanje zabranjeni. Tamo su napravljenja četiri veza za plovila do 15 metara... a zakupac ima pravo naplate za isto”, navodi on.

Iz Morskog dobra su kazali da to što je za pontu utvrđen poseban režim ne mijenja vlasnički režim mora i obale.

50 odsto kupališta bez plažnog mobilijara dužan je da obezbijedi zakupac plaže na Crnogorskom primorju. Morsko dobro je ove sezone zaključilo ugovor o davanju u zakup sa 330 kupališta. Podsjećaju i da su posjetioci zakupljenih plaža dužni da poštuju njihov plažni red, koji su zakupci u obavezi da istaknu na plažama

Bonus video: