"Na primjeru Bukovice izgubiće sve rijeke u Crnoj Gori na kojima bi gradili male hidroelektrane"

Predstavnik Ekološkog pokreta (EP) "Donja Bukovica" i sela Bukovica, Milivoje Čupić, kazao je da je 99 odsto mještana, računajući i okolna sela, protiv gradnje HE, a da je do sada njih oko 500 iz Timara, Tušinje i Bukovice, potpisalo peticiju da se Bukovica zaštiti
898 pregleda 1 komentar(a)
Bukovica, Foto: Arhiva Vijesti
Bukovica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2018. 17:18h

Mještani sela koja gravitiraju uz rijeku Bukovicu pokrenuli su inicijativu da se ona stavi pod odgovarajući vid zaštite kao odgovor na planiranu izgradnju dvije male hidroelektrane.

Predstavnik Ekološkog pokreta (EP) "Donja Bukovica" i sela Bukovica, Milivoje Čupić, kazao je da je 99 odsto mještana, računajući i okolna sela, protiv gradnje HE, a da je do sada njih oko 500 iz Timara, Tušinje i Bukovice, potpisalo peticiju da se Bukovica zaštiti.

"Na primjeru Bukovice izgubiće sve rijeke u Crnoj Gori na kojima bi gradili male hidroelektrane. Da je sreće država bi, a posebno predsjednici tih opština, stali u odbranu ne samo Bukovice, već svih rijeka u Crnoj Gori. Koliko bi bezvodnih sela bilo srećno da imaju bar mali izvor, a oni uništavaju postojeće", kazao je Čupić.

Miljan Bulatović, koji je takođe član EP "Donja Bukovica", ali i predstavnik mještana Timara, kazao je da od mještana niko nije tražio pristanak za gradnju na Bukovici, niti ih je iko pitao šta je njihov interes.

"Nikakve povlastice kraj neće imati jer struju dobijamo za svoje pare i da je malo otvorenije tržište mogli bi je dobijati od više ponuđača. Mi najbolje znamo kakav je interes svih mještana i sela, kao i naše običajno pravo gdje su vodopoji. Nas najviše vrijeđa maćehinski odnos lokalne uprave Šavnika", rekao je Bulatović.

Izvršni direktor "Ozona" Aleksandar Perović kazao je da su institucije sistema prihvatile u potpunosti ili kao sugestije svih 18 komentara, koliko su poslali na dva elaborata.

Prema njegovim riječima u javnost su, bez ikakave argumentacije, plasirane informacije da za gradnju postoji podrška mještana i da će investitor u narednom periodu uložiti 9,2 miliona u elektrane.

Perović je podsjetio da investitor nije dobio ekološku saglasnost, a bez nje ne može dobiti ni građevinsku dozvolu, tako da radovi ne mogu početi ovog proljeća.

Nikola Vemić, iz EP "Donja Bukovica", najavio je za 1. maj okupljanje pored Bukovice, u znak podrške za očuvanje rijeke.

"Gradnje neće biti na rijeci jer ćemo se izboriti našim sredstvima", poručio je Vemić.

Bonus video: