Na prirodne blokade, sad im stavili i barikade

“Prvih dana sam po djecu išao konjem, jer nisam imao drugih mogućnosti da ih prebacim iz škole u Mojkovcu. Ovo je katastrofa da nas ovako odsijeku od svijeta. Imam dva roditelja po 80 godina, ne daj bože šta da se desi, ne znam kud bi ni šta bi”, kazao je Stanišić
5246 pregleda 0 komentar(a)
Barikada na Đurđevića Tari, Foto: Jadranka Ćetković
Barikada na Đurđevića Tari, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.11.2019. 15:07h

Iako je odron na regionalnom putu Mojkovac Đurđevića Tara očišćen, zbog stalne opasnosti od novih odrona taj put je zatvoren više od dvije sedmice.

Mještani Dobrilovine su ogorčeni što je prije tri večeri put prekinut zemljanim barikadama i traže da se hitno uklone, jer su odsječeni od ostatka svijeta.

Iz Uprave za saobraćaj je saopšteno da radovi na privremenoj sanaciji ne mogu započeti prije ponedjeljka, a da će za sanaciju biti potrebno više od dvije sedmice.

Zdravko Stanišić iz Gornje Dobrilovine kazao je da djeca prve nedjelje nisu išla u školu u Mojkovac, a da četvorogodišnja škola u tom selu i dalje ne radi.

“Prvih dana sam po djecu išao konjem, jer nisam imao drugih mogućnosti da ih prebacim iz škole u Mojkovcu. Ovo je katastrofa da nas ovako odsijeku od svijeta. Imam dva roditelja po 80 godina, ne daj bože šta da se desi, ne znam kud bi ni šta bi”, kazao je Stanišić.

Mještani kažu da su svjesni da se protiv prirode ne može i da je u pitanju viša sila, te da ovaj problem traje više decenija, ali im smeta što su prije tri noći postavljene zemljane barikade, koje sada moraju da zaobilaze, a svako usporavanje povećava rizik od odrona. Načelnik Službe spasavanja Mojkovac Dragan Marković kazao je da je nakon dogovora čelnika Opštine, Uprave za saobraćaj i mještana dogovoreno da roditelji na svoj rizik dovoze djecu do Crnih poda, odakle ih kombi preuzima i vozi za Mojkovac.

“Naše ekipe su spremne ukoliko se dese vanredne situacije u kojima je potrebno prebaciti stare i bolesne mještane ili ukoliko dođe do težih slučajeva”, kazao je Marković.

Velibor Stanišić iz Dobrilovine kaže da je mnogo lakše njima da vozilom prođu za 15 sekundi, nego da rizikuju obilazeći barikade ili da ih vode pješice.

“Naš najveći problem su barikade. Ne možemo proći ni mi, ni djeca iz Dobrilovine ne mogu da idu u školu, niti do nas može doći hitna pomoć, policijsko ili vatrogasno vozilo, bez ikakvog obavještenja niko nam se nije obratio da se pripremimo”, kazao je predjednik MZ Dobrilovina Vladimir Stanišić.

Radovi na privremenoj sanaciji, kako je saopšteno iz Uprave za saobraćaj, ne mogu početi prije ponedjeljka.

“Ekipa stručnjaka je obišla mjesto odrona, kako bi utvrdila koji su radovi potrebni za privremenu sanaciju puta, u cilju obezbjeđivanja nesmetanog saobraćaja. Sanacija ne može započeti u narednih tri do četiri dana jer se čeka na materijale i opremu iz inostranstva, kao i na mehanizaciju sa ljudima obučenim za rad na visinama u konkretnim uslovima”, kazao je Miodrag Bakrač, PR Uprave za saobraćaj, dodajući da će privremena sanacija koštati do 150.000 eura, a da je za radove potrebno najmanje dvije sedmice.

Bonus video: