Na proljeće 241 nova sadnica na Ćemovskom polju

“Posadićemo česmine, hrast medunac, crni bor, ligustrum, čempres, brijest, brezu, javor, pitomi kesten, kedar, pinjolu, košćelu, lipu“
5 komentar(a)
Trim staza i nove trim sprave na Ćemovskom polju, Foto: Damira Kalač
Trim staza i nove trim sprave na Ćemovskom polju, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 20.02.2015. 20:42h

U sklopu revitalizacije dijela Ćemovskog polja, planirano je da se na proljeće posadi 241 sadnica različitih vrsta drveća.

“Posadićemo česmine, hrast medunac, crni bor, ligustrum, čempres, brijest, brezu, javor, pitomi kesten, kedar, pinjolu, košćelu, lipu“, kazala je „Vijestima” direktorica „Zelenila“ Radmila Vujošević.

Ona je kazala da postoji mogućnost da se neke sadnice neće primiti zbog uslova na tom području.

“Ne zna se kako će koja biljka da odreaguje na uslove sredine koji se očekuju na tom području, visoke temperature, suša...“, istakla je Vujoševićeva.

U gradu su veliki problem visoke temperature ljeti i nestašica vode.

”Voda je glavna za obezbjeđivanje adekvatnih uslova za rast biljaka”, istakla je pejzažni arhitekta Željka Čurović.

Ona je dodala da je veoma bitno i oplemenjivanje zemljišta, koje se postiže uklanjanjem jednog sloja zemlje i dodavanjem humusa u svaku rupu u kojoj treba da bude zasađena biljka.

Čurović je pozitivno ocijenila namjeru „Zelenila” da zasade veliki broj biljnih vrsta.

"Većina tih vrsta su autentične za područje Podgorice, a dobro je imati što veći broj vrsta radi raznovrsnosti biodiverziteta”, navela je Čurović.

Na Ćemovskom polju nema vode, ali Vujošević je kazala da će je obezbijediti kopanjem bunara. Istakla je da u slučaju da taj projekat ne uspije, onda će u saradnji sa "Vodovodom" montirati česmu i priključiti na obližnji vodovod.

Bonus video: