Na red stigli kolektor, solanski kanal i parking garaža

Kada su u pitanju prihodi, ulcinjska vlast planira da se zaduži, proda imovinu, a tu je da pomogne i Egalizacioni fond...
3839 pregleda 0 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Opština Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Budžet Opštine Ulcinj za narednu godinu planiran je u iznosu nešto većem od 16 miliona eura, od čega se osam i po miliona odnosi na kapitalne investicije. Predlog odluke o budžetu na javnoj raspravi je do četvrtka, 28. novembra.

Da je budžet za narednu godinu više nego ambiciozan, govori činjenica da je plan prihoda i rashoda svih ranijih godina realizovan na dvaput manjem iznosu. Posebno su impresivne stavke za kapitalne izdatke - izgradnja kolektora i kanalizacije, kružnog toka, nove rasvjete, parking garaže, popločavanje solanskog kanala, asfaltiranje ulica... Kada su u pitanju prihodi, vlast planira da se zaduži, proda imovinu, a tu je da pomogne i Egalizacioni fond...

Predlogom je planirano da se tokom naredne godine na ime poreza u kasu slije skoro četiri miliona eura, od čega se stavka od 2,8 miliona eura odnosi na porez na imovinu. Plan za takse zacrtan je na iznos od 340 hiljada eura, a za naknade na 676 hiljada eura, s tim što je stavka „naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta“ na iznos od 1,5 miliona eura, upisana u kapitalne investicije. Planirana je i prodaja nepokretnosti u iznosu od milion eura na Pristanu, dok vlast od Egalizacionog fonda očekuje 2,3 miliona eura. Istovremeno, vlast planira da se zaduži 5,5 miliona eura, za realizaciju projekta izgradnje kolektora i kanalizacije.

Predlogom je za službena putovanja ukupno opredijeljeno više od 30 hiljada eura, a za reprezentaciju oko 35 hiljada. Za zakup objekta i zemljišta, Opština će izdvojiti 17,3 hiljada eura, a za subvencije za proizvodnju 76 hiljada. Za NVO sektor planiran je iznos od 40 hiljada eura, a za institucije kulture i sportske klubove 200 hiljada. Javnim preduzećima Opština će podijeliti pola miliona eura.

Izgradnja odvojenih kanalizacionih sistema za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda u naseljima Kodre, Totoši, Bijela Gora i Bratica koštaće 2,5 miliona eura, a peta faza vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na teritoriji opštine, tri miliona eura.

Za afaltiranje puteva predviđeno je skoro milion eura, a za postavljanje i uređenje rasvjete, 360 hiljada eura. Za parking prostore, planirana je suma od pola miliona eura.

Za pokrivanje dijela solanskog kanala AB pločom radi prošrenja puta, predlogom plana plnirano je 30 hiljada eura. Ukoliko se ta investicija realizuje, to bi bilo prvi put od otvaranja fabrike daleke 1934, da kanal bude zatvoren. Za izgradnju kružnog toka na ulazu u grad kod prvih semafora, vlast je opredijelila 60.000 eura a za prvu fazu izgradnje trotoara u Kosovskoj ulici, počev od bivšeg hotela “Galeb”, 50 hiljada. Za izgradnju puta Pinješ- Đerane, izdvojeno je 160 hiljada eura, a dvadeset hiljada eura za izgadnju puteva- staza kroz maslinadu.

Izgradnja javne rasvjete od centra Štoja do Ade koštaće blizu 200 hiljada eura, ćime bi magistrala od grada do ostrva bila u cjelosti osvijetljena. Za rasvjetu u tunelu „Ćafe“ planirano je 30 hiljada eura dok je za osvjetljenje Starog grada Šasa namijenjeno 20 hiljada. Za izgradnju javne rasvjete u Štoju, Vladimiru i Starom gradu, planirano je po 10 hiljada eura.

Zbog ogromnih saobraćajnih gužvi, vlast planira izgradnju parking garaže i za tu namjenu predvidjela je 380 hiljada eura. Izgradnja parkinga između bulevara Teuta i rječice Bratice koštala bi 60 hiljada a planom su predviđeni i parkinzi iza Holegra na Pristanu i u Pinješu.

U beranskoj kasi 12,5 miliona eura

Budžet Opštine Berane za narednu godinu planiran je na 12,5 miliona eura, od čega će za operativne troškove biti opredijeljeno 7,1 milion, dok će se u kapitalne troškove usmjeriti 3,1 milion eura.

Opština Berane
Opština Berane(Foto: Tufik Softić)

Prema nacrtu koji je stavljen na javnu raspravu, za otplatu duga predviđeno je nešto više od dva miliona eura, a budžetska rezerva je dvjesta hiljada.

Planirano je da prihodi budu deset miliona, a da se nedostajuća sredstva u iznosu od 2,4 miliona obezbijede od prodaje imovine, pozajmica, kredita, depozita i transfera države.

Najveći dio prihoda, prema nacrtu budžeta, ostvariće se od donacija i transfera i to u visini od 4,97 miliona eura, od čega će sredstva iz Egalizacionog fonda biti 4,3 miliona.

Prihodi od poreza planirani su na 3,5 miliona, a od lokalnih taksi 60 hiljada eura.

Od naknada u opštinski budžet trebalo bi da se slije 1,38 miliona, pri čemu se misli na naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa, naknade za korišćenje prirodnih dobara, naknade za korišćenje i izgradnju građevinskog zemljišta, naknadu za puteve, komunalne naknade i naknade za zakup i neformalne objekte.

Bonus video: