Na rođendan došao da posjeti grob roditelja i našao oskrnavljen spomenik

Bista je na tom mjestu stajala čitavih 40 godina, a Lazar priča da su njegova osjećanja danas teška koliko i onda kada mu je otac poginuo
144 pregleda 0 komentar(a)
Oskrnavljen grob, Foto: Rabrenović
Oskrnavljen grob, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 23.11.2012. 19:28h

Kada je, obilježavajući sedamdeset treći rođendan, mještanin prigradskog naselja Budimlja Lazar Popović, izašao juče ujutru da posjeti grobove svojih roditelja, čekalo ga je neprijatno iznenađenje. Neko je, noć ranije, sa nadgrobnog spomenika, počupao i odnio bistu njegovog oca Andrije, prvoborca, stradalog u narodnooslobodilačkom ratu 1942. godine.

Bista je na tom mjestu stajala čitavih 40 godina, a Lazar priča da su njegova osjećanja danas teška koliko i onda kada mu je nesrećni otac poginuo u ratu.

„Bio sam dijete, i možda tada nijesam shvatao težinu smrti. Danas se osjećam kao da mi je otac po drugi put poginuo. Ovo je najteži dan u mom životu“, priča Popović za „Vijesti“.

On kaže da su vandali za mali interes napravili veliku štetu, jer su iste noći sa budimskog groblja nestale još četiri biste, dok petu nijesu uspjeli da „iščupaju“.

„Te biste su bile vrlo skupe da bi se napravile, dok ih vandali mogu prodati tek za malo novca. Sve biste su bile od bronze, i ukradene su jedino iz razloga da bi bile pretopljene i prodate“, kaže Lazar.

I ako je policija izvršila uviđaj, ovaj čovjek ne vjeruje da će počinioci biti otkriveni, niti privedeni pravdi.

„Ovi grobovi su naše svetinje. Ali u ovom društvu svetinje se ne poštuju i izgleda da više ništa nije sveto“, priča Popović sa ogorčenjem.

Osim Popovićima, nadgrobne bronzane biste u istoj noći nestale su i porodicama Čantrić, Bojičić i Malević.

Član odbora Mjesne zajednice Budimlja Žarko Čantrić, kome je nestala bista od pokojnog strica, kaže da je čitavo selo zgroženo.

„Ovako nešto se nikada nije desilo u ovom selu. Mještani su ogorčeni i ljuti, i ako policija ovo brzo ne riješi, siguran sam da mi nećemo sjedjeti skrštenih ruku. Ovo je teški vandalizam“, kaže Čantrić.

Nepodijeljeno je mišljenje i ogorčenje i svih drugih mještana Budimske župe, jednog od najstarijih naselja u limskoj dolini. Udaljena tri kilometra od grada, Budimlja danas ima oko tri-četiri hiljade stanovnika.

U ovom selu je nekada bilo sjedište budimljanske episkopije, sa čuvenim manastirom Šudikova. Zato ne čudi činjenica da je ovo, poslije gradskog, najveće groblje u beranskoj opštini.

Da je groblje u Budimlji staro čak i više od deset vjekova, govori podatak da su arheolozi prije nekoliko godina, upravo na ovom groblju, sasvim slučajno otkopali temelje crkve ili hrama iz doba Rimljana.

Krađe bakarnih predmeta učestale

Krađe vrijednih metala bakra i bronze u Beranama su oduvijek bile aktuelne, ali su u posljednje vrijeme ponovo učestale, dok policija nemoćno traga za počiniocima.

Prije desetak godina sa nedovršene zgrade Doma zdravlja, udaljene od zgrade policije svega nekoliko stotina metara, pod velom noći, malo-pomalo, nestao je čitav bakarni krov. Bakarni krov je u nekoliko navrata skidan i sa hotela “Lokve”, na planini Cmiljevici.

To se dogodilo i nedavno, iako je taj hotel renoviran. Građani Berana apeluju na policiju da stane u kraj krađama, i smatraju da, kada su makar bakar i bronza u pitanju, to ne bi bilo teško. Većina njih je vjerovatno u pravu kada kaže da bi trebalo samo pronaći otkupljivače bakra i bronze na sjeveru, kojih ima svega dva ili tri.

Bonus video: