"Na Samitu lobirali protiv efikasnih mjera za kontrolu duvana"

Juventas i CeMI su podsjetili da je Crna Gora 2006. godine ratifikovala ovu konvenciju Svjetske zdravstvene organizacije i time preuzela međunarodnu obavezu da će sprovoditi politiku kontrole duvana kako bi uticala na ponudu i tražnju sa ciljem smanjivanja potrošnje duvanskih prozivoda i smanjenja izloženosti štetnom duvanskom dimu
90 pregleda 0 komentar(a)
Juventas CEMI duvanski proizvodi
Juventas CEMI duvanski proizvodi
Ažurirano: 21.06.2018. 12:09h

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona postao je platforma za duvansku industriju, gdje aktivno lobiraju protiv efikasnih politika javnog zdravlja i mjera za kontrolu duvana, smatraju u Juventasu i Centru za monitoring i istraživanje (CeMI).

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona je organizovan prošle sedmice u Budvi, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija, a tema je bila „Finansijska i monetarna stabilnost regiona deset godina od početka globalne finansijske krize“.

Iz Juventasa i CeMI-ja su ukazali da je direktor korporativnih poslova i komunikacija Japan Tobacco Internacional (JTI) za Zapadni Balkan, Goran Pekez, na Samitu kazao da su prihodi od akciza na duvanske proizvode u prva četiri mjeseca manji za 25,6 odsto i da je neophodna revizija akciznog kalendara da bi se smanjila ilegalna trgovina.

Kako su podsjetili, Pekez je rekao da očekuje da će se preispitati akcizna politika uključujući i mogućnost sniženja iznosa akcize na period iz decembra prošle godine.

„Samit je postao platforma za duvansku industriju gdje aktivno lobiraju protiv efikasnih politika javnog zdravlja i mjera za kontrolu duvana”, navodi se u saopštenju Juventasa i CeMI-ja.

Te nevladine organizacije smatraju da predstavnici vlasti u protekla dva mjeseca kontinuirano podržavaju duvansku industriju i krše odredbe Okvirne konvencije o kontroli duvana kojom se Vlade obavezuje da zaštite politike javnog zdravlja u pogledu kontrole duvana.

Juventas i CeMI su podsjetili da je Crna Gora 2006. godine ratifikovala ovu konvenciju Svjetske zdravstvene organizacije i time preuzela međunarodnu obavezu da će sprovoditi politiku kontrole duvana kako bi uticala na ponudu i tražnju sa ciljem smanjivanja potrošnje duvanskih prozivoda i smanjenja izloženosti štetnom duvanskom dimu.

Oni su ukazali da se prvi slučaj kršenja odredbi Okvirne konvencije o kontroli duvana desio kada su čelnici Vlade i Glavnog grada, uoči lokalnih izbora u Podgorici, pozdravili otvaranje Novog Duvanskog kombinata.

Iz CeMI-ja i Juventasa su rekli da je drugi slučaj Samit, koji finansira duvanska industrija, a na kojem aktivno učestvuju predstavnici vlasti.

"Kao negativan rezultat ovog Samita imamo puno medijskih članaka u kojima se govori o negativnim efektima trenutne akcizne politike na duvan u Crnoj Gori te da treba uraditi revizija akciznog kalendara, u cilju smanjenja ilegalne trgovine“, naveli su iz tih NVO.

Oni su upozorili na rezultate istraživanja koji pokazuju da se odlaganjem primjene javnozdravstvenih politika doprinosi pospješivanju epidemije malignih oboljenja.

„Uskoro bi trebalo da bude usvojen izmijenjen Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda. Na taj način će biti onemogućana upotreba duvanskih proizvoda u javnim prostorima, a te mjere će značajno uticati i na smanjenje broja pušača u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju dvije NVO.

Prema njihovim riječima, prisustvo predstavnika vlasti na ovogodišnjem Samitu narušava ugled države i njenih građana.

Iz Juventasa i CeMI-ja su ocijenili da duvanska industrija vješto manipuliše građanima i čelnicima na svim nivoima vlasti.

“Potrebno je da se sa posebnom pažnjom prate događanja u koja je uključena duvanska industrija, sa ciljem sprečavanja disbalansa interesa velikih kompanija nad javno-zdravstvenim interesima“, zaključuje se u saopštenju dvije NVO.

Bonus video: