Na Skadarskom jezeru se otvara edukativna staza Lipovik

Edukativne staze predstavaljaju ograničene prostore na kojima je postavljen mobilijar koji interpretira prirodne i kulturne vrijednosti prostora
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 10:27h

Nacionalni parkovi Crne Gore i NLB Montenegro banka, u okviru donatorskog programa "Obradujmo prirodu" organizovaće otvaranje edukativne staze „Lipovik“ na Rijeci Crnojevića u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Kako je najavljeno u petak će biti organizovan edukativni izlet i upoznavanje sa sadržajima na stazi za djecu petog i šestog razreda osnovnih škola „Pavle Rovinski“ iz Podgorice i „Boro Vukmirović“ sa Rijeke Crnojevića.

„Edukativni izlet ima za cilj praktično usvajanje znanja u prirodnom ambijentu, edukaciju o zaštiti životne sredine, podizanje svijesti o ekološkim pitanjima i bogatstvu ekosistema NP Skadarsko jezero, kao i popularizaciju nacionalnog prirodnog blaga kod djece“, saopšteno je iz NP CG.

Ekološko obrazovanje

Iz NP CG objasnili su da je globalni trend u oblasti životne sredine, posebno kada su u pitanju nacionalni parkovi, da osim zaštite i popularizacije prirodnog bogatstva, imaju sve više edukativnu ulogu.

„Pored direktnih programa zaštite i menadžmenta prirodnih i kulturnih dobara, nacionalni parkovi se okreću izradi edukativnih programa, koji uključuju interakciju sa posjetiocima u vidu predavanja, radionica i organizovanog boravka u prirodi.

Na ovaj način utiču na ekološko obrazovanje djece i odraslih, podizanje svijesti u javnosti o pitanjima životne sredine, očuvanje prirodnog bogatstva, podstiču boravak u prirodnim prostorima i imaju ulogu animacije turista“, navodi se u saopštenju.

Edukativne staze predstavaljaju ograničene prostore na kojima je postavljen mobilijar koji interpretira prirodne i kulturne vrijednosti prostora i podstiče posjetioce da se aktivno uključe u procese zaštite, očuvanja i razumijevanja prirode

Bonus video: