Na Skadarskom jezeru uhvaćeno 8 krivolovaca

NP Skadarsko jezero uvelo je i dežurni telefon, 020/ 879 100, na koji građani mogu dati svoje sugestije, primjedbe ili prijaviti nezakonite radnje na području parka
284 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 17:08h

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero pojačala je kontrolu, pa je u danima vikenda 17. i 18. marta zabilježeno pet slučajeva protivpravnog ribolova.

Kako su saopštili iz NP Skadarsko jezero ribolovni zabran počeo je 15. marta i trajaće do 1. juna, zbog mrijesta ribe, a zabranjeno je izlovljavanje svih vrsta izuzev jegulje.

Slobodanka Martinović iz PR službe Nacionalnih parkova Crne Gore kazala je da su pojačane kontrole dva dana nakon zabrana dale rezultate.

Svako izlovljavanje za vrijeme trajanja zabrana je krivično djelo, a prema Krivičnom zakoniku Crne Gore kazne za obavljanje nelegalnog ribolova su od novčane kazne do zatvorske u trajanju do šest mjeseci

Kako je saopšteno, privremeno oduzimanje glisera i vanbrodskog motora od 45 KS Služba zaštite obavila je uz asistenciju pripadnika ispostave policije Zeta.

Ribolovni zabran definisan je "Naredbom o ribolovnim zabranima, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda" koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako je jegulja vrsta koja se ne mrijesti u Skadarskom jezeru i izlovom u vrijeme ribolovnog zabrana nije direktno ugrožena, uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, NP Skadarsko jezero će ovih dana početi sa izdavanjem dozvola za njen ulov.

Svako izlovljavanje za vrijeme trajanja zabrana je krivično djelo, a prema Krivičnom zakoniku Crne Gore kazne za obavljanje nelegalnog ribolova su od novčane kazne do zatvorske u trajanju do šest mjeseci.

Prema zakonu, ko lovi ribu ili druge vodene životinje eksplozivom, električnom strujom, otrovom, sredstvima za omamljivanje ili na način štetan za razmnožavanje tih životinja ili kojima se te životinje masovno ugrožavaju, kazniće se zatvorom do tri godine, dok će se osobe koje love ribu ili druge vodene životinje veće biološke vrijednosti ili u većoj količini ili pri lovu uništi veću količinu riba ili drugih vodenih životinja, kazniti zatvorom do tri godine.

NP Skadarsko jezero uvelo je i dežurni telefon, 020/ 879 100, na koji građani mogu dati svoje sugestije, primjedbe ili prijaviti nezakonite radnje na području parka.

Volontirajte na Skadarskom jezeru

NP Skadarsko jezero i ove godine uputilo je javni poziv za učešće u volonterskom programu „Rad sa Službom zaštite na zaštiti ribljeg fonda”. Volonteri, ribarska udruženja, studenti, predstavnici institucija, NVO sektor i svi zaljubljenici u prirodu i društveno odgovorni imaju priliku da se direktno uključe i daju svoj doprinis zaštiti Skadarskog jezera.

"Volonteri će učestvovati u redovnim patrolama nadzornika sa kopna i vode i aktivnostima suzbijanja uništavanja resursa parka. To podrazumijeva rad na sprečavanju nelegalnih aktivnosti krivolova i učešće kao svjedoka prilikom konstatovanja nelegalnih radnji na jezeru", objasnila je Martinović.

Volonteri moraju imati minimum 21 godinu starosti, biti dobre fizičke spremnosti i biti spremni da rade i u otežanim vremenskim uslovima, a radni dan volontera je 12 sati. Za sve informacije i prijave zainteresovani mogu kontaktirati NP Skadarsko jezero, u periodu od 8 do 15 časova, na broj telefona 020 879 100.

Galerija

Bonus video: