Na skelu sa glavom u torbi...

Iako se, po zvaničnim podacima, posljednjih godina događa sve manje povreda na poslu, naši radni uslovi su još predaleko od evropskih
69 pregleda 5 komentar(a)
građevina, građevinski radnici, Foto: Luka Zeković
građevina, građevinski radnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2013. 07:46h

Iako se, prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori sve manje ljudi povređuje na poslu, tri pogibije na gradilištima u razamaku od nekoliko dana surovo su podsjetile da su radni uslovi i sigurnost naših radnika miljama daleko od evropskih.

U Evropi, posebno njenoj najrazvijenijoj državi Njemačkoj, zaštiti na radu se posvećuje ogromna pažnja, ide se do detalja pa nijesu rijetke situacije da se zaposleni bez velike muke ni namjerno ne može povrijediti. Na njihovim gradilištima skele su potpuno obezbijeđene i liče na “kaveze” u kojima građevinari bezbrižno manevrišu i iz kojih ne mogu iskočiti, posebno ne nenamjerno skliznuti. Skele na našim gradilištima su gotovo bez izuzetka bez ograde, pa su nesreće suviše česta pojava.

Iako je danak takvom nemaru debelo plaćen, desetinama života za posljednje dvije decenije intenzivne gradnje, to neće moći još dugo tako jer će Crna Gora, ako do kraja ove donese novi zakon o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja, u naredne tri godine svoje propise u toj oblasti morati da uskladi sa pravnom tekovinom EU.

“Iz godine u godinu, imajući na umu broj povreda na radu, stanje se poboljšava. 2008. godine imali smo ukupno 70 povreda na radu, a ove godine bila je 31 povreda. Tada je građevinski sektor imao najveći broj povreda na radu, a u posljednje dvije godine težište je prebačeno na elektroprivredu i drvnu industriju. Ranije je 80 odsto povreda bilo u građevinarstvu, a sada ih je duplo manje pa tri posljednje nesreće predstavljaju iznenađenje”, kaže Zlatko Popović, inspektor zaštite na radu.

Radnike od pada štiti mreža: Primjer iz Španije

On je “Vijestima” rekao da je najvažnije da se i poslodavac i zaposleni ozbiljno shvataju potrebu zaštite na radu.

“Ni u razvijenom svijetu sistem nije tako uređen samo zbog toga što neko svakodnevno kontroliše i kažnjava. Tamo se poslodavcu ne isplati da ne poštuje zakon jer će kuća koja osigurava njega i njegove zaposlene povećati cijenu osiguranja ukoliko se utvrdi da on ne poštuje procedure. Na drugoj strani ni zaposleni neće da radi ako nijesu ispunjeni svi uslovi. I mi, kada je riječ o građevinarstvu, imamo takve dobre primjere pa je prilikom izgradnje Porto Montenegra u Tivtu osim opremljenosti radnika prilikom ulaska na gradilište obezbjeđenje kontrolisalo i jesu li konzumirali alkohol”, objašnjava Popović.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju za 30. oktobar

Bonus video: