Na smanjenju lakog naoružanja da rade svi akteri društva

OEBS želi da u saradnji sa MUP-om i UNDP-jem radi na projektu čiji je cilj smanjenje lakog naoružanja
0 komentar(a)
pištolj, oružje, Foto: Shutterstock
pištolj, oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2014. 16:39h

U projekat čiji je cilj smanjenje lakog naoružanja neophodno je uključiti sve aktere društva, ocijenjeno je u razgovoru ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i ambasadorke OEBS-a u Podgorici, Janine Hrebičkove.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Konjević i Hrebičkova su danas na sastanku razgovarali o projektima za nastavak i jačanje saradnje.

"Hrebičkova je kazala da OEBS želi da u saradnji sa MUP-om i UNDP-jem radi na projektu čiji je cilj smanjenje lakog naoružanja, što je ministar Konjević podržao uz ocjenu da je u taj segment neophodno uključiti sve aktere društva“, kaže se u saopštenju.

Razgovarano je, kako se dodaje, o aktivnostima koje bi se sprovodile u susret i nakon usvajanja novog Zakona o oružju.

"Takođe, na sastanku je bilo riječi i o izradi projekta kroz koji bi se ojačao sistem komunikacije organa za sprovođenje zakona sa medijima i ukupnom javnošću. Želja je da javnost bude pravovremeno i tačno informisana o svim aktivnostima nadležnih državnih organa u mjeri u kojoj neće biti ugrožen rad na predmetima“, rekli su iz Ministarstva.

Konjević i Hrebickova su, kako se navodi, zajednički konstatovali značaj Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije i ocijenili da je neophodno jačati njegove kapacitete.

"Konjević je kazao da se u tom segmentu već počelo sa realizacijom određenih mjera definisanih u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 24“, naveli su iz Ministarstva.

Govoreći o reformi policije, Konjević je ukazao na nekoliko mjera iz AP 24 koje se na tom planu realizuju, što je Hrebičkova podržala uz konstataciju da OEBS takođe želi da podrži projekte vezane za uspostavljanje rada policije vođene obavještajnim podacima.

Bonus video: