Na snimanje crijeva čekaju i do pola godine

U udruženju tvrde da su pacijenti prinuđeni da proceduru privatno plaćaju 300 eura. Iz KCCG najavili da će narednog mjeseca enterografiju raditi troje radiologa
2558 pregleda 4 komentar(a)
Centar za radiološku dijagnostiku KCCG, Foto: Savo Prelević
Centar za radiološku dijagnostiku KCCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2019. 21:56h

Pacijenti koji imaju Kronovu bolest tvrde da i do pola godine čekaju na enterografiju, odnosno radiološku metodu snimanja tankog crijeva u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Predsjednik Crnogorskog udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, Zdravko Vuksanović, “Vijestima” je kazao da gastroenterolozi prilikom donošenja odluke o daljem liječenju pacijenata navedeni nalaz smatraju veoma značajnim, te da je nužno da se ta usluga pruži u što kraćem roku, kako bi nivo zdravstvene zaštite pacijenata bio na zadovoljavajućem nivou.

Iz KCCG obećavaju da će riješiti problem.

U udruženju, koje trenutno broji oko 50 članova, tvrde da na enterografiju magnetnom rezonancom čekaju između četiri i šest mjeseci, što je neopravdano dug period za ovako značajnu dijagnostičku proceduru.

“Enterografija je jedna od bitnijih procedura za pacijente koji imaju Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, a od javnih zdravstvenih ustanova radi je samo KCCG. Gastroenterolozi bez nalaza nijesu u mogućnosti da na adekvatan način odrede dalji tok liječenja”, rekao je Vuksanović.

On je kazao i da u KCCG tu dijagnostičku proceduru trenutno radi jedino konsultant iz Beograda. Vuksanović tvrdi da je udruženje više puta tražilo sastanak sa nadležnima u KCCG, kako bi iznijeli probleme i predložili moguća rješenja, ali da do razgovora nije došlo. “Pacijenti su prinuđeni da radi svog adekvatnog liječenja urade proceduru u privatnoj poliklinici u Podgorici, gdje se enterografija naplaćuje 300 eura”, kazao je Vuksanović. Iz KCCG su “Vijestima” odgovorili da će u narednih mjesec enterografiju magnetnom rezonancom (MR) raditi troje ljekara te ustanove.

“U KCCG, MR enterografije obavlja eminentni stručnjak, konsultant prof. dr Đorđije Šaranović, zajedno sa našim doktorima koji su edukovani za ovu proceduru. U narednom mjesecu, MR enterografije će samostalno obavljati tri naša edukovana radiologa. Procijenjeno je da će kod kompleksnih pacijenata biti potrebno i dalje angažovanja Šaranovića, da bi navedenu dijagnostiku obavljao zajedno sa našim radiolozima radi supervizije”, piše u odgovoru.

Iz KCCG su istakli da će ta ustanova na ovaj način biti u mogućnosti da obezbijedi više MR enterografija nego do sada, te da će broj obučenih ljekara biti dovoljan za tu proceduru, a samim tim i značajno skraćeno vrijeme čekanja pacijenata.

Zaključili su da je dužina čekanja za dijagnostičke procedure i operacije u toj ustanovi najmanja u odnosu na region i šire i da će, pored savremene opreme, KCCG obezbijediti i za ovu proceduru “optimalno vrijeme čekanja”.

Cilj udruženja je da poboljšaju uslove života pacijenata i zdravstvene usluge

Vuksanović je pojasnio da je udruženje pacijenata sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom osnovano prvi put prije tri godine, sa ciljem da se podigne svijest javnosti o tim vrstama bolesti, poboljšaju uslovi života i usluge u zdravstvenim ustanovama.

Kronova bolest i ulcerozni kolitis, koje predstavljaju hronična zapaljenska oboljenja crijeva, najčešće zahvataju mlađu populaciju između 15. i 30. godine, kao i starije osobe koje imaju između 60 i 70 godina.

Bonus video: